Sahlin och Östros förespråkar strängare regelverk inom EMU
1 av 2
Sahlin och Östros förespråkar strängare regelverk inom EMU - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Jean-Claude Trichet är ordförande för europeiska centralbanken (ECB).
2 av 2
Jean-Claude Trichet är ordförande för europeiska centralbanken (ECB). - Foto: Thierry Charlier/Scanpix

Socialdemokraterna vill ha ett strängare EU

Det ska kosta för alla att bryta mot stabilitetspakten.


På DN Debatt presenterar Mona Sahlin (s) och Thomas Östros (s) socialdemokraternas vilja att stabilisera den europeiska ekonomin. Flertalet länder har stora budgetunderskott, särskilt Portugal, Grekland, Spanien och Italien.

Man föreslår bland annat att brott mot pakten ska leda till uteblivna utvecklingsfonder eller jordbruksstöd i stället för varningar och böter. Detta skulle leda till att stater tvingas till att hålla sina nationella budgetar inom treprocentgränsen.

Men, poängterar Mona Sahlin och Thomas Östros, man kommer inte att acceptera att EU-kommissionen förhandsgranskar svenska budgetar i förväg. Klarare och strängare regler framför mer makt till EU-nivå lyder budskapet.

Man vill också att reglerna ska gälla alla, även de stora EU-länderna. När Frankrike och Tyskland, som vanligtvis är de mest bestämda på kontrollområdet mot mindre länder, bröt mot pakten flyttades gränsen ytterligare för vad som är tillåtet.

Stabilitetspakten är en överenskommelse mellan EMU-länderna, men omfattar även icke- euroländer, att nationella budgetunderskott inte får överstiga tre procent av BNP under ett år.

När flera nationella valutor slås samman till en enda stor valuta, utan att kontrolleras av en enda finans- och penningpolitik används stabilitetspakten för att undvika just det som hänt under det senaste året i bland annat Grekland och Ungern.

Om en EU-stats ekonomi faller, kan hela euron falla med.

Sahlin och Östros förespråkar ett svenskt medlemsskap i euron, men betonar att man vill avvakta den nationella opinionen och repektera folkomröstningsresultatet från 2003.

Finansminister Anders Borg (m) förespråkar även han ett Sverige går med i euron samt klarare och hårdare regler för medlemsstaternas nationella ekonomi.

/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.