Google ställer fildelarultimatum

Svenska författare kan fråntas sin upphovsrätt inom tre månader.


Svenska bästsäljarförfattare som Jan Guillou och Henning Mankell får se sig bli piratkopierade av Google oavsett om de misstycker eller ej. Sökjätten har träffat ett viktigt avtal med amerikanska författare som också ger rätten att skanna in svenska böcker. Om inte svenska författare och förläggare presenterar sina motargument inom tre månader, väntas de ha godkänt kopieringen.

– Man är helt enkelt indragen i något som man inte vill vara med i, säger Pia Janné Nyberg, jurist på Svenska Förläggareföreningen, till Sydsvenskan.

I fem års tid har Google ägnat stora resurser åt projektet med att skapa ett digitalt bibliotek genom att skanna in massvis med böcker. Projektet har dragits ut på tiden på grund av en tvist mellan Google och amerikanska förlag och författare som stämde sökjätten för upphovsrättsintrång.

Nu har dock parterna enats om en lösning, och ett förlikningsavtal har skrivits under. Det väntas bli godkänt av amerikansk domstol den 11 juni i år och kommer att omfatta samtliga som har ett amerikanskt upphovsrättsintresse, och det har nästan alla som ger ut böcker och tidningar.

De svenska författarna ställs inför ultimatumet : acceptera förlikningen, vilket innebär att de mister rätten att stämma Google i framtiden i frågan samt ger Google rätt att skanna in upphovsrättsskyddat material, eller neka helt och bibehålla rätten att stämma Google enskilt.

Svenska Förläggareföreningen är starkt kritisk till Googles metoder och ska nu ta ställning till ett krångligt avtal på flera hundra sidor. Om inget svar lämnas in föväntar Google sig att de svenska författarna har accepterat avtalet.

På frågan om vad de olika parterna har gjort för att lyssna in föreningens synpunkter säger Nyberg till Sydsvenskan:

– Ingenting. De har inte informerat oss alls. Vi visste inte ens att det pågick några förlikningsförhandlingar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Google anmäls