Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Könet är viktigast för riksbanken

Nyheter | 01/10/2008 13:16

Moderat ordförande tror på kvotering. "Shortlist" tas snart fram.

Riksbanksdirektionen har snöat in på att det måste bli en kvinna. Något annat känns otänkbart efter att vice riksbankschefen Irma Rosenberg avgått från sin post. Aktuella ersättare är Cecilia Hermansson, på Swedbank som ofta ses i morgonsofforna, och Susanne Ackum på Finansdepartementet.

Om det inte blir en kvinnlig ersättare kommer Riksbanksdirektionens kvinnorepresentation endast att utgöras av Barbro Wickman-Parak. Flera experter gör nu bedömningen att det skulle vara ohållbart och öppna upp för kritik om en man valdes.

– Jag tror att man kommer att anstränga sig mycket för att hitta en bra kvinnlig kandidat, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén.

Även på SEB tror analytikerna att riksbanksfullmäktige kommer att göra allt för att hitta en kvinna:

– Man strävar ju ändå efter att få en viss balans. Det skulle bli en en enorm stor övervikt av män om Irma Rosenberg ersätts med en man, säger Elisabet Kopelman.

Moderaten Johan Gernandt, ordförande i riksbanksfullmäktige, vill inte utåt säga att det kommer att bli en kvinna. Men han ser ett värde av en könsmässig balans, skriver E24.

Skrivet av: