Stockholm

Nya bud i Sveriges största insiderhärva

Nu granskar Skatteverket hemliga schweiziska konton hos Nordea- och Cevianmannen.


Läs mer

Den har kallats Sveriges största insiderhärva. Banken nordea stod inledningsvis i centrum sedan den så kallade Nordeamannen, en 36-årig man, anställd i Nordea Liv & Pension och bosatt på Lidingö lyckades få en avkastning på 996 procent i sin fond samtidigt som PPM-systemets bästa bara klarade 119.

De lönsamma affärerna började i februari 2005. Ett halvår senare drog nordeamannen in sin gamla skolkamrat, en av de mest betrodda medarbetarna i aktivistfonden Cevian Capital med Christer Gardell som grundare och vd. Mannen kom att kallas Cevianmannen. Senare har flera andra personer dragits in i de lukrativa aktie- och fondaffärerna. Bland annat Pokermannen, en 37 år gammal vän till de huvudmisstänkta. Men åtalet har hela tiden skjutits fram.

I början av februari i år riktades nya misstankar mot de tre männen. Åklagaren hittade mer tillgångar i hemliga schweiziska konton. Fler aktieaffärer har gjorts. Skatteverket fick upp ögonen.

– Vi kommer att titta på de här uppgifterna, säger Claes Engren, rättslig samordnare vid Skatteverkets utlandsskattekontor, till E24

Både Nordemannen och Cevianmannen har tidigare, genom ett ombud, överklagat Skatteverkets beslut om att tillgångar på ett värde av 68 miljoner kronor belagts med kvarstad. När Nordemannen greps, den 16 april förra året, fann man en halv miljon kronor gömda i en bilbarnstol.

Den senaste skattetvisten kommer att avgöras vid en rättegång. Något datum är ännu inte satt, skriver E24.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.