Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SEB-chefer avstår löneökning

- 13/03/2009, 19:08 -

SEB:s ledning avstår från de kritiserade löneökningarna.

SEB:s toppchefer avstår från löneökningar efter att häftig kritik riktats mot banken och dess ledning. Statsminister Fredrik Reinfeldt har kallat ledningens löneökningar "stötande" samtidigt som kunderna framfört hot om att byta bank. Det har varit så illa att kontorspersonalen inte kunnat utföra sitt arbete på grund av bankkundernas missnöje. Till slut blev situationen ohållbar.

– Jag inser den stora skada som de senaste dagarnas diskussion om bankledningens löner har tillfogat förtroendet för SEB liksom för mig. För oss som bank är omvärldens förtroende helt avgörande, säger SEB:s vd Annika Falkengren i pressmeddelandet.

När SEB:s chefer nu avstår löneökningarna uppfyller banken kraven i garantiprogrammet.

– När styrelsen gjorde om lönesystemet för bankledningen gjorde vi det i en strävan att införa ett system som uppfyller garantiprogrammets krav samtidigt som det är mer konkurrensneutralt och långsiktigt. Vi tog bort de kortsiktiga rörliga lönedelarna och sänkte den totala ersättningen, säger SEB:s ordförande Marcus Wallenberg i pressmeddelandet.

– Eftersom syftet med förändringen av lönesystemet – att uppfylla garantiprogrammets krav – inte uppnåddes, är styrelsen överens med ledningen om förändringarna. Vi anser att det är viktigt för SEB att ha möjlighet att kunna delta i regeringens garantiprogram och på så sätt bidra till förtroende och finansiell stabilitet i samhället.

Nu siktar SEB på att försöka återupprätta sitt skamfilade rykte.

– Jag kan inte nog beklaga hur fel detta har blivit. Vi i SEB:s ledning kommer att göra vårt yttersta för att återställa förtroendet bland våra kunder, medarbetare och aktieägare liksom hos allmänheten, avslutar Annika Falkengren.

Finansminister Mats Odell (kd) är nöjd med SEB:s kovändning som möjliggör för banken att delta i garantiprogrammet.

– Det var ett klokt beslut. Det visar att man har förmågan att lyssna, och jag tror att det bygger förtroende också för framtiden, säger Odell. Mig veterligt finns det ingenting som kan hindra att de fullt ut kan delta i de här programmen.

Skrivet av: