Lördag 15 Maj
Stockholm

Borg straffar ut Falkengren

SEB:s anställda kräver svar av vd Annika Falkengren om jätteklippet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Finansminister Anders Borg (m) stoppar SEB från att delta i statens bankgarantiprogram. Efter att SEB-ledningen höjde sina fasta löner med 10-25 procent har banken diskvalificerat sig självt från programmet.

Vd Annika Falkengren gjorde det största klippet. Hennes lön höjdes med mellan 700 000 och 1 750 000 kronor. Koncernen tog bort bonusarna för att tillmötesgå regeringens bonusregler, men höjde i stället ledningens löner kraftigt. Bankens delägare Folksam är kritisk:

– Otrevligt med inbyggd bonus, för det är ju vad det handlar om, säger Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarrelationer hos Folksam, till TT.

Bankstödsnämndens chef Daniel Barr bekräftar att det inte är tillåtet för banken att höja de fasta lönerna. På frågan om SEB kan vara med säger han:

– Nej, det tror jag inte.

SEB:s anställda har blivit nedringda av kunder som ifrågasätter chefernas nya löner, och kollegorna kräver svar från Annika Falkengren.

– Många kollegor är förbannade, säger en anställd på SEB till Expressen.

– Det flesta tycker att det här vittnar om en djup dubbelmoral och det spär inte på moralen bland de anställda.

Falkengren har gått ut med en kort förklaring på bankens intranät där hon förklarar att hennes lön kunde ha varit högre än den blivit efter höjningen med över 28 procent som gjorts.

– Min ersättning liksom verkställande ledningens ersättning är i dag lägre än vad den tidigare hade kunnat bli, skriver Annika Falkengren och menar på att hon inte längre får någon bonus.

SEB har ännu inte ansökt om att vara med i bankgarantiprogrammet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela