10 saker som hände under 2020 – som du säkert redan glömt

- 26/12/2020, 11:30

Vi behöver nog inte berätta att en viss pandemi har dominerat nyhetssändningar och löpsedlar i stort sett hela året. Men det har faktiskt hänt saker som inte har med covid-19 att göra.

2020 var ett underligt år, som med all säkerhet kommer att ha ett eget kapitel i historieböckerna i framtiden.

Men det är faktiskt inte bara covid-19 som gjort just det här året minnesvärt. De andra händelserna har dock hamnat lite i skuggan av pandemin och risken är stor att du redan glömt det mesta.

Kobe Bryant

Året började med ett sorgligt besked. Den 26 januari nåddes världen av nyheter attbasketstjärnan Kobe Bryant omkommit i en helikopterkrasch. I helikoptern fanns också Bryants 13-åriga dotter Gianna och sju andra personer – ingen överlevde. Bryant blev bara 41 år gammal och efterlämnade fru och fyra barn – det yngsta var bara ett halvår gammalt.

Kobe Bryant.
Jennifer Hudson sjunger under en hyllningsceremoni för Kobe Bryant och hans dotter Gianna. Foto: AP via TT

Efter olyckan upptäcktes det att helikoptern saknade ordentligt varningssystem. I maj stämde Bryants äka, Vanessa Bryantpolisen för att de tagit bilder på vraket med sina mobiler.

Brexit  

Den 31 januari hände det faktiskt – som första nation någonsin lämnade Storbritannien EU. 

Boris Johnson
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson jobbar just nu hårt för att få till ett avtal. Foto: AP via TT

Men än så länge är saker och ting ungefär som vanligt, då man nu gått in i en så kallad övergångsperiod som räcker fram till sista december i år. Tanken var att Storbritannien under den här övergångsperioden skulle förhandla fram avtal kring hur saker som handel och rörlighet ska fungera i framtiden.

Just nu är det dock oklart om man kommer att kunna sluta ett avtal innan övergångsperioden är slut.

Quaden Bayles 

I februari blev 9-åriga Quaden Bayles kändis över en natt. Det började med att hans mamma la upp en video sin otröstliga son, som dagligen utsattes för svår mobbing i skolan på grund av sin kortvuxenhet.

Då reagerade hela världen. Kändisar skickade hälsningar och stöd till 9-åringen från Australien, en insamling startades i hans namn. Ett tag cirkulerade rykten om att Quaden i själva verket var vuxen och bara ljugit ihop historien för att tjäna pengar – men det kunde snabbt motbevisas.

The Mamas vann Mello

Glädjen var stor när The Mamas kammade hem vinsten i Melodifestivalen den 7 mars, med låten Move. Men kort därefter kom ett tungt besked: Eurovision skulle ställas in, på grund av den rådande pandemin

The Mamas framför det vinnande bidraget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men i december presenterade SVT de artister som ska delta i nästa års Mello – och gissa vilka som dök upp där. The Mamas ska vara med igen! Kanske kan de få revansch?

Guldbron

Guldbron, eller "Slussens nya huvudbro" som den egentligen heter, kom till Stockholm den 11 mars, under oerhört uppmärksammade former. Publik fanns på plats för att bevittna spektaklet när den 140 meter långa bron anlände.

Guldbron anländer till Stockholm med pompa och ståt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Åsikterna kring bron utseende och utformning var många, men den 25 oktober var brobygget klart och invigningen ett faktum. Det blev dock en mer stillsam historia, på grund av covid-19-pandemin. 

Tiger King

I slutet på mars släppte Netflix en dokumentärserie om en egendomlig man vid namn Joe Exotic. Ingen hade nog kunnat förutspå vilken succé serien skulle bli, och under mars och april rådde fullständig Tiger King-feber i hela världen.

Joe Exotic. Foto: AP via TT

Serien gav upphov till flera konspirationsteorier, och i maj kom nyheten att Nicolas Cage ska spela mr Exotic i en dramatisering.

Palmeutredningen

Sveriges genom tiderna största mordutredning, den om mordet på statsminister Olof Palme 1986, fick sitt slut tidigare i år. I juni meddelande åklagaren att man kommit fram till att en trolig lösning – men att den gärningsmannen var död och därför inte kunde åtalas

Stig Engström. Foto: Göran Ärnbäck/EXP/TT

Det handlade om den Stig Engström, den så kallade Skandiamannen. Många var missnöjda över beslutet, däribland Leif GW Persson, som beskrev det hela som "kolossal besvikelse".

Är du också skeptisk till Palmeutredarnas slutsats kan du läsa mer om de mest kända teorierna kring Palmemordet här.

Polarbrödsbranden

Som om en global pandemi inte var nog – i augusti brann något av det svenskaste vi har ner till grunden. Vi pratar så klart om Polarbrödsfabriken i Älvsbyn i Norrbotten.

Fabriken totalförstördes i branden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lyckligtvis finns en till fabrik, så helt utan Polarkaka blev vi inte. Polarbröd har meddelat att de planerar att bygga upp en ny fabrik i Älvsbyn.

37-åringen döms för dubbelmordet

Vi vet kanske fortfarande inte vem som mördade Olof Palme, men ett annat av Sveriges mest kända mordmysterier fick faktiskt en lösning i år. 2004 mördades Anna-Lena Svenson, 56, och Mohamad Ammouri, 8, till synes helt omotiverat i Linköping. I 16 år var mordet olöst, men i juni i år hände något.

Daniel Nyqvist dömdes för dubbelmordet. I mitten syns mordvapnet och till höger polisens avspärrning efter dådet. Foto: Polisen/Lasse Hejdenberg/TT

Efter en familjesökning i en DNA-databas för släktforskning kunde polisen hitta gärningsmannen – 37-åriga Daniel Nyqvist. Frågorna var så klart många – varför gjorde han det? Hur hade han lycktas undgå rättvisan i 16 år? Nyqvist själv berättade om tvångstankar som ledde honom till att mörda, och i oktober dömdes han till rättspsykiatrisk vård.

Skogsbränder i Australien och Kalifornien

Det var inte bara coronapandemin som gjorde 2020 till ett veritabelt skitår. Dessutom härjade skogsbränder härjade i både Australien och västra USA under året. 

Forskare kunde konstatera att i Australien så miste ungefär tre miljarder djur sina liv på grund av eldens framfart.

Bränderna var förödande för både människor och djur. Foto: AP via TT

Även i USA rasade fruktansvärda bränder, större är på mycket länge. Röken från bränderna tog sig faktiskt hela vägen till Sverige, och gick att se på himlen här.

Läs mer: 

Ett år med corona – här är bilderna från en förändrad värld

Topp 10: Här är årets mest populära bilder på Instagram i Sverige

Experten tipsar: Så lyckas du med ditt nyårslöfte