- Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

Innan rosépolisen kommer

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

Folkpartiledaren Jan Björklund höll sitt almedalstal mot en fond av namnet ”liberalerna” igår kväll. Det stod inte Folkpartiet någonstans vilket var uppseendeväckande och många PR-konsulter skakade på huvudet. Björklunds tal berömdes av bland andra Marie Demker, professor i statsvetenskap, men det var inget klassiskt almedalstal. Att FP väljer att betona liberalismen kan bero på att centerpartiets möjliga nya partiledare Annie Johansson blivit en reell framtida konkurrent om de liberala väljarna

Onsdagskvällen blev en intensiv kalaskväll med veckans största event under en och samma kväll, och jag skulle som vanligt velat klona mig för att hinna med allt. Nyhetsmagasinet Fokus arrangerade sitt enastående kalas i den mäktiga ruinen S:t Nicolai. Fokus chefredaktör Martin Ahlquist är både en lysande tidningsmakare och en rutinerad festfixare. Ahlquist myntade igår begreppet ’rosépolis’ som var nytt för mig. Under årets almedalsvecka har alla festarrangörer fått strikta anvisningar om att upprätta gästlistor. Jag har ännu inte stött på rosépolisen, men det ryktas om att de gjort nedslag här och där.

Hos Fokus träffade jag skribenten Sofia ”Mymlan” Mirjamsdotter för första gången. Hon beskrev träffsäkert hur det känns när personer som i vanliga fall bara är en platt avatarbild på nätet materialiserar sig. Jag har fortfarande inte vant mig vid hur säreget det känns att plötsligt stå öga mot öga med t.ex. P3 Brunchrapportens sprudlande Henrik Torehammar. Torehammar är en ändamålsenlig journalisttwittrare som ofta ställer frågor jag vill bidra med svaret på. All kommunikation oss emellan har fram till igår begränsats till twitters 140 tecken. Fokus utmärkte politiske reporter Torbjörn Nilsson stod och talade länge med almedalsveteranerna Mats Knutsson – SVT och KG Bergström – Expressen med mera. Det är en fin bild av hur almedalsveckan fungerar - gammalt möter nytt och i vimlet suddas generationsgränserna ut.

Dagens Medias fest på Burmeister var det andra stora lyckade eventet igår, det överträffade alla förväntningar. När jag kom dit efter Fokus-festen var det så trångt och kändistätt i rummet närmast gatan att jag var tvungen att gå längre in i lokalen för att överhuvudtaget kunna dansa. Kvällens glada överraskning var att vår vanligtvis så bistre utrikesminister Carl Bildt såg så oerhört tillfreds ut.

Gårdagens största mingelflopp blev tidningen Resumé och Progress PR:s event utanför Visby. Att lägga en tillställning samma kväll som två stora konkurrerande evenemang på en plats som kräver busstransport är rena festfördärvet. En annan kväll i veckan hade det kanske gått att bussa in gäster, men mingelmaskineriet under almedalsveckan bygger på att det är gångavstånd - till allt. Makthavares Caroline Åslund var där och berättade om hur tråkigt det var att se alla fina förberedelser på plats, men knappt några gäster. Hoppas Resumés chefredaktör Viggo Cavling samarbetar med någon annan nästa år.

Vid lunchtid i dag håller centerpartiet sin presskonferens. Det surras mycket kring att riksdagsledamoten Annie Johansson blir nästa partiledare för centern. Jag börjar längta så smått efter socialdemokraternas Håkan Juholt som ska hålla sitt första tal som partiledare i Almedalen på fredag. Hoppas att Juholt kommer bjuda på lite mer politiskt spektakel än det vi hört tidigare i veckan. Än så länge är annat än partipolitiken hetast i Visby!

Senaste nytt

Fem anhållna för dubbelmord

Ungerskt Nato-nej – till Rutte

Ungern har hittat en ny käpp att sätta i Nato-hjulet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ICC: Arresteringsorder mot ryska militärer

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsordrar för två ryska militärer med anledning av misstänkta brott från åtminstone den 10 oktober 2022 till den 9 mars 2023.

WHO: Tusentals behöver evakueras från Gaza

Runt 8 000 patienter behöver evakueras från Gaza, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Att flytta patienter skulle kunna minska belastningen på vårdanställda och på sjukhus som kämpar för att kunna drivas vidare under kriget.

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

1 timme sedan
Postnord genomför just nu en rad förändringar, som innebär att brevhämtningen och utdelningen blir långsammare.

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

1 timme sedan
Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.