- Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

Beijbom: Flitiga bävertårar

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

När avgående centerledaren Maud Olofsson höll sin presskonferens i Spegelsalen på Wisby hotell i går avslutade hon med att bli rörd till tårar trots att hon hade föresatt sig att inte börja gråta. Olofsson talade om framväxten av alliansen och att det inte ens fanns en bild på de fyra allianspartiledarna tillsammans när arbetet inleddes. Det blev en känslosam exposé av Olofssons tio år i Almedalen, men det bestående intrycket är att hon borde inlett sin avgång tidigare. Det var i Almedalen Olofsson lanserade de flitiga bävrarna och visst har hon varit flitig, men makten kliar och en snygg reträtt blir det inte trots de genuina tårarna.

Seminariet hos Axess med liberaldemokraternas Alexander Bard, debattören Johan Ingerö och doktoranden i socialantropologi vid Lunds universitet Petra Östergren om att liberalisera sex och knark blev gårdagens roligaste. Ingerö skrattade så han nästan grät åt Bards angrepp på moralismen. Östergren var sval och klok. Hon anser att det råder vanföreställningar om vad prostitution är. Östergren har jobbat med frågan i 15 år och anser att det är ett problem att man diskuterar frågan ideologiskt istället för vetenskapligt.

Den modell som fungerar bäst för sexarbetare är avkriminaliseringsmodellen, enligt Östergren. Nya Zeeland och en delstat i Australien avkriminaliserade prostitutionen 2003 och där har man utformat en modell som tillvaratar sexarbetarnas intresse. Det är till exempel lätt att sluta sälja sex för att man kan gå direkt från sexarbete till socialbidrag eller a-kassa. Våldet har minskat och det har inte skett en ökning av prostitutionen.

På föreläsningskvällen TEDx-Almedalen spelade DJ Henrik Löwenhamn deephouse bland kulörta lyktor. Jag gick i halvtid efter att karriärrevisorn vid bland annat FN, Inga-Britt Ahlenius, var klar med sitt vassa anförande. De alkoholfria alternativen i Almedalen är relativt få även om vissa spår ett uppsving för dem. Klubb Sobeer och högläsningen på stranden var två bra exempel på att det gick att umgås utan rosé igår.

Jag hoppas att RFSU:s Sverigerapport om priset för sexuell hälsa från i dag kan leda till debatt imorgon på kristdemokraternas dag. Socialminister Göran Hägglund (KD) borde verkligen ta tag i frågan. Det är helt orimligt att priset på p-piller växlar från gratis i Skåne till dyrt i Norrland.

Priset Hetast i Almedalen har idag delats ut till KRIS, kriminellas rätt i samhället. De hetaste politikerna än så länge är Gustav Fridolin (MP) och Annie Johansson (C) om jag får välja.

Flest löften i går kom från socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt på ett seminarium om barnfattigdom som arrangerades av Unga Örnar och LO. Det ska bli spännande att höra hur Juholt utvecklar dessa löften idag under socialdemokraternas dag. Scenen till och med byggts om inför Juholts premiärtal så att han ska kunna catwalka ut i publiken på röd matta. Ikväll slår jag klackarna i taket igen! Det ska sosseminglas i afton!

Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

1 timme sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

1 timme sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

2 timmar sedan
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

3 timmar sedan
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

3 timmar sedan
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.