- Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

Fru Alexander Bard checkar ut

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

När socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt bjöd in till presskonferens på Hamnplan 5 på fredagseftermiddagen såg det ut som om han hade på sig exakt samma kläder som dagen innan. Juholt gav ett sympatiskt intryck, men en del av det han sade dränktes i trafikljud från Visby hamn. Den som valde att lägga Juholts premiärpresskonferens i Almedalen på en bullrig terrass borde få straffläxa. Juholt använde måttstocken Toast Skagen för att tala om restaurangmomsen och varför den inte borde sänkas. Efter moderatautspel med tre chipspåsars prishöjning på SL-kortet tidigare i år tycker jag att exakta matexempel i politiken är uddlösa.

Det mest oväntade samtalet jag deltog i under fredagen var på Primes mingel mellan IT-ansvarige Linus Ericsson - Mensa Sverige, rektorn vid Göteborgs Universitet Pam Fredman, journalisten Emanuel Karlsten och Rewirs digitala varumärkesstrateg Johan Bergelin. Det är en konst att mingla. Konsten är inte att hinna med så många mingel som möjligt tillsammans med personer man redan känner - utan att sållra i utbudet och träffa människor man inte känner sedan tidigare. Rektor Pam Fredman var en glad överraskning och anti-tesen till hur jag - fördomsfullt - tror att en rektor ska vara. Jag hoppas få träffa henne snart igen.

På snyggastlistorna som Lisa von Garrelts i år sammanställde för Expressen hamnade både Rädda Barnens kampanjledare Jessica W Sandberg och Lärarförbundets mycket eleganta presschef Claes Nyberg. Utmärkta val! Själv hamnade jag på bild med stilige politiske reportern Ulf Kristofferson TV4 från Burmeister i onsdags, vilken kväll det var!.

Utrikesminister Carl Bildt gav ficktwittrandet ett ansikte under veckan. En tweet gick iväg med en lång serie bokstavskombinationer ur Bildts ficka och innan han hunnit upptäcka och radera hade tweeten redan hittat flödet och medierna.

Mina bekvämaste flip-flops landade i en soptunna på Almedalsgräsmattan strax innan Juholts tal. Visby slet ut dem. Jag fick gå barfota över de aftonljumma kullerstenarna ända in i natten.

I går var det kristdemokraternas dag. Eftersom min kärra lämnade ön redan på eftermiddagen hann jag inte med kristdemokraternas partiledare Göran Hägglunds presskonferens. Under varje dag har jag burit min ackreditering från Nyheter24 på partiledarträffarna med stolthet. Vissa pressackrediteringar har haft en röd rubrik, andra en svart. Det var många som undrade vad det berodde på. Anledningen är mycket enklare än att det skulle vara fråga om olika grader av mediebevakare. När jag kom in som första person på presscentret förra lördagen fick jag höra att de börjat skriva ut pressackrediteringarna med rött, men när den röda tonern tog slut fick de börja skriva ut i svart istället. Därav två kulörter.

KDU:s ordförande Aron Modig – etta på snyggastlistan- talade jag med efter Hägglunds tal. Modig tyckte att de viktigaste punkterna i talet var hanteringen av ungdomsbrottsligheten och en förnyad arbetslinje med minskade marginaleffekter. Jag såg partiledartalet på nätet och tyckte att sympatiske Hägglund var stilig, men inte riktigt lika pigg som vanligt.

Min hemresa från Visby slutade i samma sällskap som den började. Jag hamnade på samma plan som statsvetar-powerparet professor Marie Demker och professor Ulf Bjereld. Båda har en oändlig erfarenhet av politik, bägge har hjärtat till vänster. Att få gå igenom veckan som gick tillsammans med Demker/Bjereld var fantastiskt och dämpade lite av den separationsångest jag känner varje år när jag lämnar min almedalsfamilj och - som vi brukar skoja - rollen som Fru Alexander Bard.

Politikerveckan i Almedalen avslutas i dag söndag med Sverigedemokraterna. Veckan har varit den största någonsin med i runda tal 14.000 besökare och 1480 officiella evenemang. Jag vill tacka nyhetschefen Eric Rosén på Nyheter24 för att jag fick möjligheten att bevaka veckan. Det har varit en stor ära och ett sant nöje att få nöta kullersten under utgåvan av årets powermingel – Almedalsveckan.

Senaste nytt

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.

Guldet nästan rekorddyrt

Guldpriset på världsmarknaden närmar sig historiska rekordnivåer efter ytterligare prisuppgångar. Efterfrågan ökar på grund av geopolitisk oro och osäkerhet kring framtida ränteläget i världen.

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han och lägger därmed i praktiken skulden på henne för de fiaskoartade turerna i tjänstepensionsjätten.

Inga genombrott i fredssamtal om Gaza

1 timme sedan
Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. I Gaza fortgår striderna, med rapporter om ett 20-tal döda under en israelisk attack mot staden Khan Yunis.

Polisen i Borlänge rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Ett företag i Borlänge har utsatts för en stöld", skriver polisen på sin hemsida.