Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag.
Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag. - Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

"Gotländsk lammkorv till fotbollen var alldeles lagom"

ALMEDALSVECKAN. Nu har årets största politiska händelse dragit igång på allvar. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag. Häng med!


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för andra gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Gårdagens huvudrollsinnehavare SD inledde sitt andra år på Almedalen med att ställa in sitt första seminarium. Enligt uppgift på grund av sjukdom, men flera som skulle dit och ifrågasätta SD:s politik var besvikna över att seminariet ställdes in. Alla andra partier brukar vara på banan tidigt på morgonen nere i Almedalen för att rigga inför talet, pynta, förebereda dagens kampanj och fika. Det förvånar mig att SD lät bli att ta det tillfället i akt i tid på söndagen.

Donners brunn, ett av Visbys vattenhål nattetid, höll sin uteservering stängd igår kväll som en markering mot SD. Å ena sidan är det ett skarpt ställningstagande. Å andra sidan var Visby ännu rätt tomt på folk igår eftersom de flesta drar igång sina program idag måndag. Dessutom var det lite kylslaget och EM-final i fotboll. Hade Donners hållit öppet är det osannolikt att stället invaderats av SD och SD-anhängare. Någon kallar det vuxenmobbing.

Personskyddet är närvarande överallt och syns nästan mer än uniformerad polis. SÄPO verkar föra en strategi där de är väl synliga, men utan de där iögonfallande kakivästarna.

Företagarnas mingel med gotländsk lammkorv till fotbollen var alldeles lagom inför och under EM-finalens första halvlek. Prime-Feffe, Fredrik Andersson, var för en gångs skull inte på sitt eget, utan på någon annans mingel. När vårt sällskap kom ned för trappan hos Företagarna stod Feffe precis vid trappans fot och tog emot. I vimlet hos Företagarna syntes artisten och författaren Alexander Bard som aktivt bojkottade Graylings mingel på grund av att de först bekräftat anmälan hos alla och sedan helt frankt avanmält gäster.

Jag kom till Graylings mingel först i EM-finalens andra halvlek. Moderata landstingsrådet Filippa Reinfeldt var kvar då samt Aftonbladets Lena Mellin. Redan på Företagarnas mingel hade jag stött på hungriga och korvsugna minglare som ledset suckade över Graylings tilltugg - gurkstavar. Gurkstavarna fanns kvar då jag kom och trots den moderna avbockning på iPad så var hela tillställningen mest en "bekantas bekanta" för PR-branschen. Bard hade det säkert mycket trevligare med bland annat miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner och Prime-Feffe hos Företagarna.

Roligaste hittills är nog uppropet om att ge utbildningsminister Jan Björklund en ipad efter uttalanden om att skolbarn minsann borde hålla sig till information tryckt på papper. Kampanjen har tagit fart med hjälp av crowdfunding. Det är sannolikt att iPaden når Björklund på torsdag på Folkpartiets dag och jag hoppas kunna spåra upp den lagom till dess.

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand försökte i går besegra Visbys kullersten i högklackat. Miljöpartiets dag började redan tidigt idag och alla andra miljöpartister jag såg bara foträta skor, vilket är klokt. Till skillnad från SD vet de att utnyttja tiden väl och redan vid tiotiden var bodarna nere i Almedalen öppna och ett miljöpartiseminarium i full gång i ett partytält.

I kväll blir det Bar Grön innan språkröret Åsa Romsons tal, med bland andra artisten Timbuktu/Jason Diakité. Miljöpartisterna har lägre medelålder än de flesta andra partier så det blir säkert full fart i afton - de kan sina fester.

/
/
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

2 timmar sedan
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

2 timmar sedan
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

2 timmar sedan
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.