Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) efter presskonferensen där hon kommenterade regeringens elprisstöd.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) efter presskonferensen där hon kommenterade regeringens elprisstöd. - Foto: TT

S-ledaren: Elstödet inte vad som utlovats

Svenska folket hade förväntat sig något helt annat än det regeringen nu levererar, säger S-ledaren Magdalena Andersson om regeringens försenade elstöd.Avge inte vidlyftiga löften som man inte kan lita på, det sade jag i valrörelsen, säger Andersson på en pressträff.


Hon läser högt ur de tre regeringspartierna M:s, KD:s och L:s, samt stödpartiet Sverigedemokraternas, löften i valrörelsen om att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats den 1 november och att hushållens ekonomi skulle vara räddad i god tid före jul.

— I dag är det snart december och inget högkostnadsskydd är på plats. I stället fick svenska folket besked om att det kommer tidigast i februari, säger Magdalena Andersson.

S: Ge nytt uppdrag

Hon fortsätter genom att citera från regeringens pressträff om elstödet, att det är en målsättning att pengar ska börja betalas ut i februari – om inget oförutsett inträffar.

— Låt mig upprepa: målsättning och om inget oförutsett sker. Det här citatet och ambitionsnivån betalar ju inte människors elräkningar i jul.

Socialdemokraterna begär att regeringen omedelbart inleder ett arbete med att ta fram ett stöd för norra Sverige, de delar som ligger inom elområde 1 och 2. Regeringens nu aviserade stöd ska bara gå till elområde 3 och 4, det vill säga södra och mellersta Sverige.

— Det är rimligt att man ger ett nytt uppdrag till Svenska kraftnät, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S.

Pengarna till det finns, enligt S, eftersom de drygt 55 miljarder som finns tillgängliga hos Svenska kraftnät i form av flaskhalsavgifter som elkunderna har betalat in, inte kommer att gå åt till elstödet som regeringen arbetar med. Energimarknadsinspektionen har gjort en grov uppskattning om att just det stödet kan omfatta uppemot 40 miljarder och då skulle minst 15 miljarder finnas kvar, så att säga.

Olovsson och Magdalena Andersson nämner inget om att det var de själva, i regeringsställning i augusti, som gav Svenska kraftnät att utarbeta ett stöd som riktat till just elområde 3 och 4 och inget till Norrland. Uppdraget var att föreslå ett stöd för områden där priserna varit som högst.

"Mardrömsbesked"

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar är mycket kritisk till regeringens besked om elstödet.

— Det här är ett mardrömsbesked till Sveriges hushåll och företag som nu inte vet hur de ska hantera elräkningarna i vinter, säger Dadgostar.

— Företagen får inget besked alls och halva Sverige inkluderas inte i det här stödet. Och det stöd som eventuellt ska komma om några månader innebär att de flesta får betala dubbelt, eftersom stora matbutiker som har vältrat över sina elkostnader på kunderna också får stöd, tillägger hon.

Stöden borde riktas till de hushåll och företag som behöver dem mest, enligt Dadgostar, något också EU:s regler för energistöd går ut på.

Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerar på påståendet om att ha ljugit för väljarna.

— Det är mycket märkligt, det är precis tvärtom. Vi sa att vi skulle komma med besked före 1 november, vilket vi gjorde. Vi gjorde precis det vi sade. Jag tycker nog att man ska vara lite mer ödmjuk om man suttit i en regering som avvecklat kärnkraft och demonterat viktiga delar av svensk elproduktion, säger Kristersson.

TT
/
/
/
Jul
/
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat stort försäljningsbakslag för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.