I många länder är ägarlägenheter vanliga. I Sverige, där bostadsrätt i stället är en del av normen, tillåts ägarlägenhet än så länge bara inom nyproduktion. Antalet ägarlägenheter i landet har dock successivt ökat de senaste åren.
Med argument som ökad mångfald på bostadsmarknaden vill regeringen nu göra det möjligt för fastighetsägare att även omvandla sitt befintliga bestånd hyresrätter till ägarlägenheter. Inget godkännande från hyresgäster ska krävas, men den som inte vill eller kan köpa sin lägenhet ska få bo kvar i den som hyresgäst med besittningsrätt.
Lars Matton, chefsjurist vid Sveriges Allmännytta – som i sitt remissvar stöder förslaget – berättar att intresse finns hos kommuner för att ombilda en del av sina hyresrätter till ägarlägenheter.
— Vi vill se blandade upplåtelseformer, säger han, och ser ingen risk att det krymper tillgången hyresrätter för unga och mindre köpstarka.
Ser risk för pengatvätt
Men förslaget väcker också stark kritik. Ekobrottsmyndigheten lyfter risken för en mer spekulativ bostadsmarknad där ägarlägenheter kan användas kriminellt genom att bolag exempelvis köper hyresfastigheter för att sälja till bulvaner i upplägg för pengatvätt. Även Hyresgästföreningen chefsekonom Martin Hofverberg avfärdar förslaget.
— Det skulle förvandla bostäder till spekulativ tillgång och öppna för pengatvätt. Ägandelägenheter i andra länder är ofta rena skräcken, med fastigheter som förfaller och ägare som har svårt att komma överens om gemensamma åtaganden, säger han.
Tonårsföräldrar vanliga kunder
Trots en viss ökning uteblev den boom av ägarlägenheter som vissa förutspådde efter att lagändringen 2009 tillät boendeformen i nyproduktion. Men efterfrågan i landet finns, inte bara i Stockholm, enligt Olof Pettersson Herold, konceptansvarig på bostadsproducenten JM. Bland landets 4 674 ägarlägenheter ligger de flesta dock i Stockholm, Västra Götaland och i fjällen. JM står bakom en stor andel av dem.
— Föräldrar som köper lägenhet till sina barn när barnen är 12-14 år är en vanlig kundgrupp. De hyr ut den tills barnen är stora nog att flytta dit, berättar Olof Pettersson Herold.
Kunden kan också vara en grupp unga som köper lägenhet ihop eller trädgårdsföretag som behöver bostäder till säsongsanställda.
— Många ser fler fördelar än med bostadsrätt där du har räntor och amorteringar på gemensamma skulder, säger Olof Pettersson Herold, som dock kan förstå kritik om risk för pengatvätt.
— Så fort det handlar om mycket kapital lockar det mindre seriösa aktörer. Men vi har koll på vilka som köper och en kund får inte köpa fler än två lägenheter, säger han.
Olof Herold Pettersson är dock kluven till ägarlägenheter i landets befintliga bestånd av hyresrätter.
— I ägarlägenhet mäts allt individuellt och vi försöker minska behov av gemensamt underhåll. Det kanske inte är lika enkelt när det gäller äldre, slitna fastigheter, säger han.