Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Partiledarna skäller på varandra

- 12/10/2008, 20:30 -

Finanskrisen och jobben dominerade första halvtimmen.

Inte helt oväntat hamnade finanskrisen och Volvovarslen i centrum under första halvan av partiledardebatten i SVT:s Agenda. Miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet satt vid ett bord och alliansen vid ett annat för att visa på polariseringen i svensk politik. Trots veckans utfrysning av vänstern uppträdde oppositionen i en enad front.

Den första skiljelinjen kom om hur Sverige bör tackla lågkonjunkturen. Alliansen betonade vikten av att satsa på forskning, utbildning, sänkta skatter och sänkta arbetsgivaravgifter. Maud Olofsson pekade på att regeringen inte kan göra riktade stöd mot ett enskilt företag som Volvo.

En något svettig Jan Björklund, som i kväll gör sin första partiledardebatt i direktsänd teve, hakade snabbt på och anklagade oppositionen för att köra samma recept som den förlorade valet 2006 på: höjda skatter och bidragslinje. Det fick Mona Sahlin (s) att gå i taket som hellre vill se ett riktat stöd mot de som blivit varslade på Volvo. Hon förordade även satsningar på bristyrkesutbildning, vuxenutbildning och höjd a-kassa.

På frågan om det behövs ett samarbete över blockgränsen för att rädda Sverige från finanskrisen svarade Göran Hägglund (kd) att partierna måste lyssna på facket och på näringslivet för hur landet kan gå vidare. Alliansen erkände att den är beredd att lyssna på goda förslag från oppositionen, även om den är medveten om att det finns olika syn på åtgärder mot finanskrisen.

Skrivet av: