Toppchefernas gigantiska pensioner

Kritiserade pensionsavtal fortsätter vara kvar hos bolagen.


De kraftigt kritiserade förmånsbaserade pensioner som garanterar direktörer en del av sin slutlön livet ut fortsätter finnas kvar i flera storbolag, skriver SvD.

Annika Falkengren, vd på SEB, har ett pensionsavtal som är värt 139 miljoner kronor om hon blir 85 år gammal. Falkengren behåller pensionen även om hon får ett nytt jobb efter pensioneringen. Ytterligare sju personer sitter i bankens ledningsgrupp, även de med generösa avtal till ett värde av i genomsnitt 65 miljoner kronor per person, erfar SvD.

Totalt uppgick SEB:s pensionsförpliktelser till nuvarande och tidigare ledning på 1.6 miljarder kronor, enligt bankens årsredovisning.

Än värre var Handelsbanken som hade pensionsförpliktelser motsvarande 1.8 miljarder kronor till nuvarande och tidigare ledning. Störst andel tillfaller Arne Mårtensson som pensionerade sig vid 55 års ålder. Om han blir 85 år kommer Mårtensson ha inkasserat 225 miljoner i pension.

Liknande avtal går även att finna i Nordea, Ericsson och H&M. Detta har upprört flera bloggare.

– När näringslivets toppar får sådana fantasisummor i bonusar och pensioner riskerar det att göra en negativ bild av näringslivet och företagande i allmänhet, skriver folkpartisten Anne-Marie Ekström.

– Vi är mitt i en kapitalistisk kris av enorma mått, men direköterna de skor sig likförbannat. De har inte för avsikt att vara med och betala för krisen. En kris som de delvis är ansvariga för. De ska ha jättepesnioner, bonusar och höga löner trots att företagen de är chefer på ibland går med förlust, skriver Anders Svensson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!