Mp-kandidat får tvärpolitiskt stöd

Zaida Catalán vill gärna in i EU-parlamentet. Och får stöd från oanat håll.


Miljöpartiets Zaida Catalán vill gärna in i EU-parlamentet.

Och inför valet i juni får hon ett väldigt tvärpolitiskt stöd för sin kampanj.

– Hon är oerhört duktig, driven och kunnig. Att vara kvinna och född på 80-talet, och satsa på EU-parlamentet - utifrån kvinnoperspektivet så ser jag gärna en ung kvinna i EU-parlamentet och gärna henne, säger Ariane Bucquet, moderat ledamot i Stockholms kommunfullmäktige, till TT.

Zaida Catalán, 28 år, är tidigare språkrör för Grön ungdom. I dag är hon ledamot i samma kommunfullmäktige samt jurist i riksdagen för mp.

Inför EU-parlamentsvalet i juni står Catalán på femte plats på partiets lista. Men hennes kampanj för att bli uppflyttad genom kryssning är välsmord, med egen kampanjchef och användning av bloggar och Facebook för att locka röster.

Om hon blir vald tänker Catalán driva frågor om klimat, jämställdhet, demokrati och integritet. Redan tidigare hade hon stöd från sitt eget ungdomsförbund, men nu höjs alltså även röster från högerkanten.

Tomas Wetterberg - med landstingspolitiska uppdrag i Örebro län för socialdemokraterna - stödjer också Zaida Catalán. Han understryker att han också är ordförande i Män för jämställdhet.

– Zaida är väl den som har visat att hon kommer att jobba för just de här frågorna om hon blir vald till EU-parlamentet. Det är dags för de andra att också visa att de är intresserade av att jobba med frågor som rör mäns våld mot kvinnor, jämställdhet och feminism, säger Wetterberg till TT.

Catalán tror att de som är politiska motståndare på den svenska arenan uppfattar henne som en representant för "det nya miljöpartiet".

– Jag tror att de ser de frågor jag driver, den entusiasm jag har och den inte alltför negativa inställningen till EU.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.