S vill ha kvinnlig mönstring

Socialdemokraterna vill införa obligatorisk mönstring för kvinnor.


– Det är allas ansvar i ett jämställt samhälle, säger partiets försvarspolitiske talesman Anders Karlsson.

Allt färre gör värnplikten i Sverige. Det handlar om ungefär 10 000--12 000 personer per årskull. Den nuvarande regeringen vill göra värnplikten vilande och i stället införa en kontraktsanställning.

Under alla år socialdemokraterna styrde Sverige infördes inte kvinnlig värnplikt. Tanken var uppe 2004 men enligt Anders Karlsson ansågs tiden då inte mogen.

Fem år senare anser socialdemokraterna att tiden nu blivit mogen, och i partiets försvarspolitiska motion föreslås inte bara att värnplikten behålls utan att den också görs helt könsneutral.

Splittrad opposition

Det handlar om att alla i en årskull, som är ungefär 100 000 personer, mönstrar via datorn. Av dem kallas sedan ungefär 30 000 personer till en tvådagars mönstring och sedan väljs 10 000-12 000 personer ut till värnplikt.

– Men det handlar inte om att plikta in kvinnor, man väljer ut dem som är mest lämpliga och det är knappast personer som inte vill, säger Anders Karlsson till TT.

Men oppositionen är splittrad. Vänsterpartiet är med på socialdemokraternas förslag, men miljöpartiet, som vill ha en frivillig värnplikt, avfärdar det helt.

Frivillig väg

Pliktutredningen, som kommer med slutbetänkandet den 15 juni, utreder för närvarande hur försvaret ska kunna bemannas på frivillig väg. Moderaternas företrädare i utredningen Rolf K Nilsson reagerar på socialdemokraternas förslag.

– Det är olyckligt att socialdemokraterna gräver ner sig i värnpliktsfrågan, säger han.

I utredningens delbetänkande var alla partier överens om att lagstiftningen ska vara könsneutral, lika för män och kvinnor. Skillnaden mellan s och de övriga är nu frågan om det ska vara frivilligt eller inte.

– Vi sade i delbetänkandet att vi vill nå så stor enighet dom möjligt, så det är synd att de nu låser sig, säger Rolf K Nilsson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Dags att söka för tågluff i EU

Född mellan den 1 juli 2005 och 30 juni 2006? Då är det dags att söka någon av de 35 000 gratisbiljetter som EU delar ut i senaste omgången av Discover EU – systemet för att få unga européer att resa och träffas.

Patient började brinna under operation

Under en stämbandsoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna började en patient att brinna, rapporterar SVT Nyheter. Operationen, som skedde under förra året, gjordes med laser.

Svinesundsbron avstängd efter olycka

En trafikolycka inträffade på E6 på Svinesundsbron mellan Norge och Sverige på tisdagen.

Här vägrar Postnord dela ut brev

Brevlådorna är för små och låga. Därför har Postnord vägrat dela ut post i ett bostadsområde i Karlskrona under flera veckor.

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Norrmejeriers verksamhet i Umeå har stoppats helt efter en hackerattack, rapporterar NSD.