Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

S vill ha kvinnlig mönstring

- 27/04/2009, 14:41 -

Socialdemokraterna vill införa obligatorisk mönstring för kvinnor.

– Det är allas ansvar i ett jämställt samhälle, säger partiets försvarspolitiske talesman Anders Karlsson.

Allt färre gör värnplikten i Sverige. Det handlar om ungefär 10 000--12 000 personer per årskull. Den nuvarande regeringen vill göra värnplikten vilande och i stället införa en kontraktsanställning.

Under alla år socialdemokraterna styrde Sverige infördes inte kvinnlig värnplikt. Tanken var uppe 2004 men enligt Anders Karlsson ansågs tiden då inte mogen.

Fem år senare anser socialdemokraterna att tiden nu blivit mogen, och i partiets försvarspolitiska motion föreslås inte bara att värnplikten behålls utan att den också görs helt könsneutral.

Splittrad opposition

Det handlar om att alla i en årskull, som är ungefär 100 000 personer, mönstrar via datorn. Av dem kallas sedan ungefär 30 000 personer till en tvådagars mönstring och sedan väljs 10 000-12 000 personer ut till värnplikt.

– Men det handlar inte om att plikta in kvinnor, man väljer ut dem som är mest lämpliga och det är knappast personer som inte vill, säger Anders Karlsson till TT.

Men oppositionen är splittrad. Vänsterpartiet är med på socialdemokraternas förslag, men miljöpartiet, som vill ha en frivillig värnplikt, avfärdar det helt.

Frivillig väg

Pliktutredningen, som kommer med slutbetänkandet den 15 juni, utreder för närvarande hur försvaret ska kunna bemannas på frivillig väg. Moderaternas företrädare i utredningen Rolf K Nilsson reagerar på socialdemokraternas förslag.

– Det är olyckligt att socialdemokraterna gräver ner sig i värnpliktsfrågan, säger han.

I utredningens delbetänkande var alla partier överens om att lagstiftningen ska vara könsneutral, lika för män och kvinnor. Skillnaden mellan s och de övriga är nu frågan om det ska vara frivilligt eller inte.

– Vi sade i delbetänkandet att vi vill nå så stor enighet dom möjligt, så det är synd att de nu låser sig, säger Rolf K Nilsson.

Skrivet av: