Utredningar om barnmisshandel risas

Fler anmälda fall - men mycket lägre procent uppklarande fall.


Stockholmspolisens utredningar av barnmisshandel får frän kritik i en ny rapport.

Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, och juristen och forskaren Eva F Diesen har bland annat studerat antalet anmälda fall av barnmisshandel i Stockholms län 2004 och 2006 och jämfört med andelen fall som lagfördes genom väckta åtal.

Antalet anmälda fall av barnmisshandel inom familjen ökade med hela 38 procent, från 503 till 693. Men samtidigt sjönk andelen fall som lagfördes med långt över en fjärdedel - från 16,8 procent 2004 till 13,1 procent två år senare.

Mycket stora skillnader finns mellan länets polismästardistrikt. 2006 ledde bara sju procent av fallen till åtal i Södertälje och Stockholms innerstad med Lidingö, medan det i Roslagen var 19 procent. I viss mån förklarar Diesen skillnaderna med att vissa distrikt inrättat så kallade familjevåldsenheter.

I stort är han mycket kritisk till polis och åklagare: "Förundersökningar läggs ner trots att det i många fall finns såväl synliga skador som vittnen till misshandeln. Detta sker också i en hel del fall trots att den misstänkte förövaren erkänner misshandeln!"

Diesen skriver även: "Barnmisshandel ses alltså som ett socialt - och delvis kulturellt - problem som främst bör mötas med sociala insatser."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!