Barnmisshandel tycks öka

Antalet barn som misshandlas verkar öka.


Förra året var antalet samtal från misshandlade barn till Bris (Barnens rätt i samhället) högre än på fem år. Under 2008 tog organisationen emot 1 857 samtal från misshandlade barn.

En del barn berättar att de blir slagna tills de tappar medvetandet, de blir slagna med tillhyggen som skärp och käppar, vissa utsätts för tortyrliknande våld, skriver organisationen i sin årsrapport. Oftast är det den ena föräldern som slår.

En del barn upplever att de blir svikna av samhället. När de har berättat för andra vuxna, som lärare eller personal inom socialförvaltning, om misshandeln så har de inte fått någon reaktion.

– Vi är djupt bekymrade över att allt färre barn känner sig trygga. Enskilda barn far i dag lika illa som för 30 år sedan när barnagan förbjöds, säger Göran Harnesk, generalsekreterare i Barnens rätt i samhället (Bris).

Han kräver att utsatta barn måste få tidig hjälp när det kommer signaler om att de misshandlas fysiskt eller psykiskt. Det behövs enligt Harnesk en garanti för tidigt stöd om barn mår dåligt och åtgärder måste sättas in redan i förskolan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!