PM Nilsson lämnar sin tjänst som politisk redaktör på Dagens industri och får en ny roll som statssekreterare hos regeringen. Arkivbild.
PM Nilsson lämnar sin tjänst som politisk redaktör på Dagens industri och får en ny roll som statssekreterare hos regeringen. Arkivbild. - Foto: TT

Kristersson rekryterar PM Nilsson till sitt lag

Efter ett yrkesliv inom journalistiken kliver PM Nilsson in i politiken. Han ska nu axla en "strategisk" roll inne på Rosenbad och arbeta nära statsministern.Jag tror att Ulf Kristersson har läst Di:s ledarsida och tänkt att det där tänkandet behöver vi närmare, säger han.


PM Nilsson lämnar Dagens industri och rollen som politisk redaktör efter nio år på tidningen. I den nya regeringen ledd av Ulf Kristersson blir Nilsson statssekreterare med ansvar för den politiska planeringen.

— Det är en roll som brukar finnas i svenska regeringar nära statsministern, säger han och nämner bland annat S-ledaren Magdalena Andersson som hade en liknade roll när Göran Persson var statsminister.

Enligt PM Nilsson kommer jobbet vara mer "strategiskt än operativt".

— En regering har många akuta frågor som måste hanteras, dels händelser men även ärendehantering och redan beslutade frågor som ska processas. Sedan har en regering behov och ansvar för de långa linjerna, vad som är viktigt på lång sikt. Det kommer vara mitt ansvar, att övervaka dem och arbeta med dem, säger han.

Ej helt självklart

I rollen som statssekreterare kommer Nilsson inte att ha ansvar för några specifika sakfrågor. Uppdraget sträcker sig brett.

— Jag ska bistå statsministern och han har ansvar för hela regeringen. Exempel på frågor som är viktiga för regeringen är frihetsfrågor, miljö och klimat, teknisk utveckling och forskning i vid mening. Det är viktigt att hela tiden hålla dem aktuella.

PM Nilsson säger att det inte var självklart att tacka ja till det här uppdraget.

— Det var ett slags identitetskris. Jag har jobbat som journalist och redaktör hela mitt liv. Men det som tippade över är att Sverige är i sådant allvarligt läge just nu och om en statsminister ringer och säger "jag behöver din hjälp" så ska det mycket till för att tacka nej till det.

TT: Ser du några svårigheter med att gå från journalistiken till politiken?

— Det är väl som alla andra som genomgår skiften, det är ett rollbyte. Det är personer som rekryteras till en ny regering som kommer från olika håll.

"Är ett annat parti"

I det numera kända Tidöavtalet har de tre nya regeringspartierna och Sverigedemokraterna slutit en överenskommelse för den kommande mandatperioden. PM Nilsson var en av dem som välkomnade Ebba Buschs besked 2019 när Kristdemokraterna öppnade upp för att förhandla även med Sverigedemokraterna. Han har även motsatt sig en isolering av SD.

Nyligen skrev Nilsson på Dagens industris ledarsida att det är "ovanligt många företrädare för just SD som låter som rasister" och att partiets historia är "djupt problematisk".

TT: Hur ser du på SD som parti i dag?

— Jag tycker att Sverigedemokraternas ledning och ordförande Jimmie Åkesson tar det här på stort allvar. När jag lyssnar på honom så bemödar han sig verkligen att visa att SD är ett annat parti än när det bildades och ett annat parti än för tio år sedan, säger PM Nilsson och fortsätter:

— De här medarbetarproblemen som hela tiden dyker upp i partiet tar man på stort allvar och utesluter dem.

PM Nilsson lämnar Dagens industri på fredag.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!