Statsminister Ulf Kristersson (M) talade under måndagen på en manifestation till stöd för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm.
Statsminister Ulf Kristersson (M) talade under måndagen på en manifestation till stöd för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm. - Foto: TT

Kristersson tonar ned Pehrsons SD-uttalande

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill tona ned arbetsmarknadsminister Johan Pehrsons (L) uttalande om SD och "brun sörja".Det är inga konstigheter, det är utrett och klart, det är inga problem, försäkrar han.


På en partikonferens nyligen sade Johan Pehrson enligt Expressen att Liberalerna förhindrat att flera "sjuka saker" kom med i Tidöavtalet, som ligger till grund för regeringspartiernas samarbete med Sverigedemokraterna.

— Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades, och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, sade Pehrson enligt tidningen.

Uppträda värdigt

Detta fick bland andra SD:s riksdagsledamot Björn Söder (SD) att kritisera Pehrson. Söder hänvisade till formuleringen i Tidöavtalet som säger att parterna ska "uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare".

På en fråga om Johan Pehrson följer avtalet, svarar Ulf Kristersson:

— Självklart gör han det. Just därför har de rett ut saken efteråt. Det är helt utagerat och inga konstigheter alls, säger han i samband med en manifestation för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm.

— Jag tror att Johan Pehrson har rett ut det där med SD, det är inga problem längre. Och sedan så händer det oss alla att vi uttrycker oss på ett sätt som inte blir riktigt bra, men det är utrett sedan länge, upprepar Kristersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) tog också upp frågan vid en pressträff på måndagen.

Bett om ursäkt?

— Jag tror att många med mig funderar på vad Johan Pehrson egentligen tycker i den här frågan. Jag tror att ett klargörande från hans sida skulle vara på sin plats, säger hon.

— Det kan vara värt en stilla påminnelse om att Johan Pehrson har valt själv att samarbeta med SD och att det finns ju alltid andra alternativ, säger Andersson.

Enligt SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson har Liberalerna lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera nivåer i partiet.

TT har sökt Johan Pehrson för en bekräftelse på detta utan framgång. I ett skriftligt uttalande tidigare försäkrade Pehrson att han och Liberalerna står bakom Tidöavtalet.

Kristersson fick frågor från journalister efteråt om hur han ser på Johan Pehrsons uttalande.
TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.