Svag bevisning i Arbogafallet

Christine Schürrer döms till livstids fängelse för mord på barnen Max och Saga och mordförsök på deras mamma Emma Jangestig. Men domen vilar inte på konkreta bevis och kan mycket väl överklagas.


Livstidsdomen kom inte som en överraskning men vissa menar att det saknas konkret bevisning i fallet. Rätten har förklarat att den så kallade "tyskan", Christine Schürrer, är skyldig till mord på två Arbogabarnen. Hon döms också för mordförsök på barnens mamma Emma Jangestig.

Västmanlands tingsrätt pekar inte ut någon särskild bevisning mot Christine Schürrer utan ser till den sammantagna bevisningen, enligt domen. Det finns inte utrymme för någon alternativ gärningsman, konstaterar rätten.

Mamman har pekat ut den åtalade kvinnan som den skyldige under rättegången. En identifikation som ifrågasatts av minnesforskare. Tingsrätten har därför valt att bortse från utpekandet, säger advokat Ulrika Borg, som oberoende läst domen.

– Det här har tingsrätten fäst vikt vid och då menar de att det som mamman berättar, det lämnar man faktiskt utan avseende. Så utpekandet har inte vunnit någon framgång, säger Ulrika Borg, enligt Sveriges Radio.

Trots att det inte heller har funnits fingeravtryck eller DNA finner tingsrätten att det funnits "övertygande bevis i övrigt" mot kvinnan. Rätten har bedömt att hon har ljugit om anledningen till besöken i Arboga. Övervakningsbilder från Arboga station visar att Christine Schürrer var varit i området den aktuella mordkvällen.

– Fallet kommer garanterat att överklagas till hovrätten och där kommer det att bli en kamp om bevisfrågan mellan åklagare och försvar. Bevisläget är långt ifrån solklart och i hovrätten kommer det att handla om hon ska frias eller fällas. Polis och åklagare har inget mordvapen och ingen teknisk bevisning som binder kvinnan till brottsplatsen, säger, Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.

Redan i slutet av augusti kom rätten fram till att kvinnan var skyldig till morden och mordförsöket och beslutade att hon skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Kvinnan vägrade under undersökningen att svara på frågor rörande brotten, och till slut bedömdes hon som tillräckligt frisk för fängelse.

Christine Schürrers advokat Per-Ingvar Ekblad har inte gått att nå men man har tidigare sagt att man kommer att överklaga. Nu återstår att se hur en eventuell överklagan faller ut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.