Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arboga: Advokat krävde uppskov

Nyheter | 04/12/2008 10:35

Ville inte att målet skulle behandlas innan polisen hört tre nya.

I dag började rättegången om barnamorden i Arboga på nytt - den här gången i hovrätten.

Christine Schürrers advokat ville inte att målet ska fortsätta innan polisen hört tre nya personer, som finns i Grekland. Rätten avslog begäran.

Efter en kort paus beslöt rätten att huvudförhandlingen ska fortsätta trots advokatens invändningar.

Advokat Per-Ingvar Ekblad krävde därefter att tingsrättens dom ska ogillas i dess helhet medan åklagarna motsatte sig detta.

Huvudförhandlingen inleddes med att advokat Per-Ingvar Ekblad förklarade att det finns hinder mot att påbörja rättegången. Han hävdade att åklagarnas nya vittne, en tysk kvinna, innebär att hans klient vill höra tre personer som visar att vittnets uppgifter inte är riktiga.

– Vi vill att polisen ska höra tre personer som vistas i Grekland och som kan ge min klient alibi. Dessa personer kan intyga att (32-åringen) inte träffade åklagarnas nya vittne på Kreta den påstådda tiden, sade advokat Ekblad.

Han bedömer att förhören med de nya vittnena inte kommer att kunna genomföras under de närmaste veckorna. Därmed skulle rättegången kunna fortsätta tidigast i januari.

– Det är av yttersta vikt att vi får höra dessa tre personer innan rättegången fortsätter, sade advokat Per-Ingvar Ekblad.

Åklagarna kräver att rättegången fortsätter som planerat.

Än en gång ska åklagarna Frieda Gummesson och Johan Fahlander visa att en 32-årig kvinna från Tyskland är skyldig och än en gång ska hon och alla andra inblandade i tragedin tvingas uppleva händelsen på nytt. Åklagarna har begärt förhör med omkring 55 personer.

Det starkaste nya vittnet är en tysk kvinna som i augusti 2007 träffade den åtalade kvinnan på Kreta. Hon ska höras om vad 32-åringen berättade för henne om sitt förhållande med barnens styvpappa. Innebörden i det sagda är att barnen var ett hinder i relationen och att hon kunde tänka sig att undanröja dem.

Åklagarna betraktar det nya vittnet som mycket värdefullt.

Christine Schürrers försvarare har dock en helt annan åsikt.

– Vittnets värde är noll och intet. Det har inget bevisvärde över huvud taget och det kommer jag att visa under förhandlingen. Jag är inte orolig för vittnet, säger hennes advokat Per-Ingvar Ekblad till TT.

Han har för sin klients räkning kallat in tre nya vittnen. Ett är en väninna till barnens mamma som ska höras om att mamman var bekymrad över att tyskan skulle besöka Arboga. Med vittnet vill advokaten styrka att mamman hade negativ information om Schürrer och att detta förklarar hennes antaganden att morden kan ha ett samband med styvpappans tidigare relationer.

Advokat Ekblad vill inte säga hur hans klient mår inför rättegången.

– Vi ser med tillförsikt fram mot huvudförhandlingen, säger Per-Ingvar Ekblad.

Men under dagens rättegång verkade Schürrer måttligt intresserad. Alla lyssnade intresserat på åklagarens genomgång, medan tyskan istället satt och läste i en dagbok, skriver Nyhetskanalen.

Tyskan dömdes den 14 oktober av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse och utvisning för mord och försök till mord.

TT//Aaron Israelson

Skrivet av: