Stockholm

Socialdemokraterna ökar efter valet – SD tappar stort

Jimmie Åkesson(SD) och Magdalena Andersson(S).
Jimmie Åkesson(SD) och Magdalena Andersson(S). Foto: Jonas Ekströmer/ Pontus Lundahl/ TT

De rödgröna har stöd av 52,0 procent av väljarna, mot 46,1 procent för regeringspartierna och SD, enligt SCB:s första partisympatiundersökning efter valet.


Läs mer

Socialdemokraterna får 34,6 procent, en statistiskt säkerställd ökning med 4,3 procentenheter sedan valet i september.

— Man bryter vallöften och rycker på axlarna, det är klart att det straffar sig, säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare om S uppgång och regeringsunderlagets tapp.

Även Vänsterpartiet ökar i mätningen, med 0,9 procentenheter till 7,6 procent.

— Det är klart att jag är glad över att vi ökar, regeringen och Sverigedemokraterna sviker vallöften, säger Hanna Gedin, V:s biträdande partisekreterare.

SD minskar mest

Jämfört med valresultatet visar partisympatiundersökningen för november ett säkerställt minskat stöd för tre partier. Mest minskar stödet för SD, med 2,3 procentenheter till 18,2 procent. Den nedgången är också statistiskt säkerställd.

Men SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson väljer att jämföra med SCB:s förra mätning, den i juni före riksdagsvalet. Då har SD ökat något.

— Vi har höjt vår lägstanivå, säger Bäckström Johansson.

Han tror inte att nedgången i förhållande till valet är ett belägg för att väljarna är missnöjda med SD:s samarbete med regeringen.

Centerpartiet minskar med 1,3 procentenheter till 5,4 procent och Miljöpartiet med 0,7 procentenheter till 4,4 procent.

Inte så mycket att bry sig om, kan man sammanfatta kommentaren från Moderaternas partisekreterare Karin Enström om att de rödgröna ökar starkt i SCB:s partisympatiundersökning.

För regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är förändringarna så små att de ligger inom felmarginalen. Moderaterna noterar 18,9 procent, en nedgång med 0,2 procentenheter.

— Vi vet att mätningar både kan gå upp och ner, det viktigaste nu är att få ordning på problemen i landet. Den här regeringen har suttit sex veckor, det här kommer att ta tid, säger M:s partisekreterare Karin Enström.

— Den viktigaste mätningen är valresultatet, och där fick vi ett tydligt mandat, säger Enström.

Inte oroad

Kristdemokraterna får 4,9 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter.

Men KD:s partisekreterare Johan Ingerö är inte oroad.

— Nej, det är tre år och nio månader kvar till nästa riksdagsval. Vi har just påbörjat det omfattande renoveringsarbete som Sverige behöver, säger Ingerö.

Liberalerna ligger precis ovanför riksdagsspärren på 4,1 procent, vilket är en nedgång med 0,5 procentenheter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.