Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, här med Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, här med Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild. - Foto: TT

Erdogan: Säger nej så länge koraner bränns

Det blir inget ja till ett svenskt medlemskap i Nato så länge det tillåts att koraner bränns i Sverige, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan enligt bland andra den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.


Fakta: Två händelser som provocerat Turkiet

12 januari - En docka föreställande president Erdogan hängs upp i fötterna utanför Stockholms stadshus. Erdogan jämförs med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini. Orgaisationen Rojavakommittéerna ligger bakom aktionen. Turkiet kallar därefter upp Sveriges ambassadör.

21 januari - Den högerextreme, danske politikern Rasmus Paludan tillåts manifestera i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm och bränner en koran. Demonstrationen går lugnt till, men väcker starka reaktioner i stora delar av den muslimska världen.

— Oroa er inte, Sverige. Så länge som ni tillåter att min heliga bok, Koranen, bränns och förstörs så kommer vi inte att säga ja till ert inträde i Nato, säger han.

Uttalandet gjordes i samband med ett möte med regeringspartiets parlamentsgrupp.

Positiva till Finland

Under mötet uttalade han sig också om möjligheten att säga ja till Finland.

— Vår syn på Finland är positiv, men inte när det gäller Sverige.

Vid sidan av detta har Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu talat vid en presskonferens under ett besök i Estland och sagt att det är upp till Nato om man ska behandla Sverige och Finlands ansökningar separat.

— Om de separerar ansökningarna så skulle Turkiet se mer positivt på Finlands, sade han där, enligt Bloomberg.

Under tisdagen hade statsminister Ulf Kristersson (M) ett möte med partiledarna för att diskutera säkerhetsläget kring den svenska Nato-ansökan. Han betonade då att det är viktigt att situationen kyls ner. Tonläget har skruvats upp kraftigt efter både manifestationen utanför Stockholms stadshus med en Erdogan-docka som hängdes upp och ner och den högerextreme populisten Rasmus Paludans koranbrännning utanför den Turkiska ambassaden.

— Vi har sett hur enstaka svenska manifestationer, helt lagliga i sig, utförda av en liten grupp eller till och med enskilda individer kan få stor konsekvens för bilden av Sverige i världen och för svenskars säkerhet utomlands, sade han på en pressträff efter mötet.

"Nyttiga idioter"

Kristersson säger att de som utför handlingarna har blivit "nyttiga idioter" i utländska organisationers arbete med att elda på en hetsig stämning mot Sverige, enligt statsministern.

Just nu pågår inga samtal mellan Sverige och Turkiet om den svenska Natoansökan. Enligt Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström skulle det inte vara meningsfullt utan snarare riskera att "trissa upp" situationen, sade han i helgen.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!