Torsdag 13 Maj
Stockholm

Ask: IP-nummer ska sparas

Bredbandsföretagen ska tvingas lagra användaruppgifter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bredbandsföretagen ska tvingas lagra användaruppgifter under ett halvår från den 1 januari 2010. Det föreslår regeringen i en opublicerad lagrådsremiss som Dagens Nyheter på nätet tagit del av.

Men enligt Martin Valfridsson, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, är inget klart än.

– Det finns ingen lagrådsremiss. Regeringen har inte fattat något beslut om någon lagrådsremiss och innan regeringen har gjort det så är ingenting klart, säger han.

Ipredlagen innebär att bredbandsföretagen kan tvingas av domstol att lämna ut trafikuppgifter i jakten på fildelare. Men eftersom en lång rad operatörer, bland andra Tele 2 och Bahnhof, fortlöpande raderar uppgifterna finns inget att lämna ut. Därmed minskas också effekten av Ipredlagen.

Men med det nya lagförslaget från justitieminister Beatrice Ask skulle alla operatörer tvingas att spara uppgifterna under sex månader.

Piratpartiet avvisar i ett pressmeddelande det nya lagförslaget och hävdar att det handlar om en massiv registrering av all kommunikation som sker mellan samtliga medborgare.

"Datalagringen innebär att staten får registrera alla kontakter vanliga människor har på nätet och i telefon, fastän de inte är misstänkta för brott. Det strider mot grundlagen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter", skriver Christian Engström, Piratpartiets förstanamn till EU-parlamentet.

"Internet är ingen lekstuga där politikerna får göra vad de vill. Grundlagen måste gälla även på internet. Vi har rätt att behålla vårt privatliv privat", säger Christian Engström.

Engström hävdar att regeringen planerat att släppa förslaget som lagrådsremiss efter EU-valet den 7 juni.

Bredbandsföretaget Bahnhofs vd Jon Karlung varnar för att den kommande lagen kan leda till en ändamålsglidning. Även om den ursprungligen var tänkt att användas för att förhindra terrorism kan den användas för helt andra syften, till exempel för att sätta fast fildelare. Det är också ett av skälen till att musikindustrin aktivt arbetat för den nya lagen.

Han efterlyser formuleringar i lagen som förhindrar att uppgifterna lämnas ut om det inte handlar om terrorism eller liknande.

– Det verkar inte vettigt att bygga ett övervakningssamhälle därför att musikindustrin har lobbat för det. Om lagen ska genomföras borde de här uppgifterna kapslas in för verkligt allvarliga brott, säger Karlung.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela