Snoozen sabbar sömnen

- 15/10/2008, 07:00 -

Många snoozar på morgonen för att kunna komma upp men sömnpsykologer menar att man stör sömnen och förvärrar sömnsvårigheter.

Det är skönt att snooza. Man får sjunka in i drömmarnas land igen, långt bort från den nya dagen... Men egentligen ger man bara kroppen en illusion av återhämtning medan man egentligen styckar upp sömnen. För den som redan har sömnsvårigheter kan läget förvärras.

– Om du snoozar skapar du en större sömnperiod än vad du behöver och är van vid, säger Thomas Tegenmark, psykolog på Wemind, en klinik specialiserad på sömnproblem, till Metro.

Många människors sömnsvårigheter beror på oregelbundna sovtider. Om man har svårt att somna och inte känner sig utsövd när man vaknar, är det bättre att låta bli snoozknappen, menar Thomas Tegenmark.

Tanken med snoozefunktionen, som uppkom på 50-talet, var att man skulle vakna till lite grann för att sedan somna om och på nytt väckas. Snoozefunktionen är vanligtvis inställd på nio minuter och förhindrar oss att falla in i djup sömn igen, skriver Metro.

Skrivet av: