Det blev många förändringar i hur kommuner och regioner styrs efter förra valet, visar en rapport. Arkivbild.
Det blev många förändringar i hur kommuner och regioner styrs efter förra valet, visar en rapport. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Maktskifte i många kommuner efter valet

Publicerades: 22 Mar, 04:46

Moderater och Socialdemokrater samarbetar i allt fler kommuner. Det visar en ny rapport av Sveriges Kommuner och Regioner, där det också framgår att 107 kommuner och tolv regioner fick nya styren efter valet i höstas.


Totalt finns 86 olika typer av koalitioner som styr ute i de 290 kommunerna, enligt rapporten.

Det vanligast förekommande styret – 27 kommuner – är en koalition mellan de forna allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Det näst vanligaste är samstyre mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, vilket förekommer i 20 kommuner. Samtidigt stod styren som inkluderar Sverigedemokraterna för den enskilt största ökningen.

Mer än en tredjedel av kommunerna – 114 stycken – styrs i minoritet. Hagfors är den den enda kommun där ett lokalt parti, Oberoende realister i Hagfors, har ensamt styre. Lokala partier är dock en del av styret i 43 kommuner.

Bland de 21 regionerna blev det tolv nya styren. Blocköverskridande koalitioner fortsatte att öka och är numera ett faktum i tio regioner. Däremot gick det sämre för regionala sjukvårdspartier i senaste valet jämfört med 2018, men partier av den typen finns fortfarande med i fyra regionala styren.

TT
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

1 timme sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

1 timme sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

1 timme sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Polisen i Malmö rapporterar om misshandel

2 timmar sedan
"Misshandel på Bunkeflostrand.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

2 timmar sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.