Färre barn föds i Stockholm. Men andelen kvinnor som inte får föda på den förlossningsklinik de valt har ökat. Arkivbild.
Färre barn föds i Stockholm. Men andelen kvinnor som inte får föda på den förlossningsklinik de valt har ökat. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

1 500 skickades runt – trots färre födslar

Förra året föddes 2 600 färre barn i Stockholm än året innan. Men trots den minskade belastningen ökade andelen kvinnor som inte fick plats på den förlossningsklinik de valt.Det visar att vi går åt fel håll, säger Emma Jonsson på Vårdförbundet.


Fakta: Krisen inom förlossningsvården i Stockholm

Hösten 2021 präglades av oro på Danderyds sjukhus, där ett 50-tal barnmorskor sade upp sig i protest mot dålig arbetsmiljön.

På Södersjukhusets förlossning slutade fyra chefer efter att först ha avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar.

Våren 2023 har det i stormat kring förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset med en rad uppsägningar. I februari krävde 87 barnmorskor att två chefer på förlossningen i Huddinge skulle avgå i ett öppet brev till ledningen.

Missnöjet har bland annat handlat om villkoren för "Min barnmorska" i samband med att vårdformen blev en del av vårdvalet.

Totalt saknas det just nu mellan 50-60 barnmorskor på region Stockholms förlossningskliniker.

1 april öppnar en ny förlossningsklinik på privatägda St: Görans sjukhus.

Totalt var det 5,7 procent – eller nästan 1 500 kvinnor – som inte fick föda på den förlossningsklinik de valt i Region Stockholm förra året. Samtidigt minskade antalet födslar jämfört med året innan från 28 843 till 26 221.

— Att andelen hänvisningarna ökar trots att vi har färre födslar visar att vi går åt fel håll, säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

Att skickas till en annan klinik riskerar att leda till stress och otrygghet, enligt Vårdförbundet.

— Man kanske blir hänvisad till ett sjukhus som ligger längre bort mitt i rusningstrafik med köer. Man vet inte hur lång tid det ska ta, och om man ska hinna fram. Att vara lugn och känna trygghet är extremt viktigt för att alla förlossningshormoner ska fungera, säger Emma Jonsson.

Andelen blivande mammor i Region Stockholm som hänvisas till annan förlossningsplats än den de har valt. Hänvisningarna är både till platser inom och utanför länet.

Är rimligt

Hänvisningarna inom och utanför regionen nådde en topp 2014, med 7,49 procent. Efter en nedgång syns nu återigen en liten ökning.

Två anledningar till det är barnmorskebrist på Danderyds sjukhus i början av förra året, samt fler hänvisningar under sjukdomstoppar, enligt regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe.

Hon tycker dock att dagens nivå får ses som rimlig.

— Vi jobbar aktivt med att man ska få sitt val. Men det kommer alltid finnas en risk att man får åka till en annan klinik än man tänkt sig, säger hon.

Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm.

Saknas uppgifter

Region Stockholm har nyligen slutat redovisa siffror på hur många kvinnor som fått föda på en förlossningsklinik som egentligen inte haft plats för dem, vilket tidigare handlat om nästan 1 000 kvinnor om året. Enligt regionen finns det brister i måttet, som inte skiljer på medicinska eller organisatoriska skäl.

— Det är ett mått som är svårt att tolka eftersom det inte funnits en tydlig definition. Vi följer kvalitetsmått såsom graviditetsenkäten och hur belastningen ser ut på klinikerna säger Nicole Silverstolpe.

Vårdförbundet tycker dock att man ska fortsätta redovisa hur många kvinnor som tvingas föda på fulla förlossningskliniker.

— 1 000 kvinnor om året är ändå tre förlossningar per dygn som man tar hand om fast man inte har personal eller lokaler. Siffrorna visar på något som inte syns i den andra statistiken, säger Emma Jonsson.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!