Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj (S), till höger, i riksdagens kammare i oktober. Arkivbild.
Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj (S), till höger, i riksdagens kammare i oktober. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

S-ledamot: Självklart delta i Palestinakonferens

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) försvarar sitt deltagande vid den Europeiska palestinska konferensen i Malmö i helgen, trots partiets avrådan. Utrikesminister Tobias Billström kallar S-ledamotens agerande "mycket allvarligt".


S har kallat Jamal El-Haj till ett möte med gruppledningen. Detta efter att han fångats på bild med en utpekad ledare från terrorstämplade Hamas.

Facebook skriver han att han deltog som svensk-palestinier, inte socialdemokrat, och att han därför levde upp till partiets avrådan. Men att vara där var givet.

"För majoriteten av det palestinska folket i diasporan är varje enskild palestiniers engagemang, oavsett politiska eller ideella, en viktig markör för vår existens och den folkliga befrielsekampen. Därför var det en självklarhet för mig att delta på den årliga konferensen i min älskade hemort Malmö".

Utrikesministern kritisk

Utrikesminister Tobias Billström (M) ser allvarligt på det som inträffat.

Socialdemokraterna borde sig en rejäl funderare på vad det här skickar för signaler, säger han till Expressen.

Det är alltid "mycket allvarligt" att delta i en verksamhet som anordnats av en terrorklassad organisation, säger Billström.

— Jag noterar ju också att Jamal El-Haj säger att han "la rosen på hyllan" under en helg. Och i stället var där i en annan egenskap. Så kan man naturligtvis inte göra som riksdagsledamot. Det är man alltid, 24 timmar om dygnet. Och då måste man också ta ansvar för sina handlingar.

Utpekad Hamasledare

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet planerade att delta i konferensen. Men partierna drog sig ur när det uppdagats att tillställningens ordförande Amin Abu Rashid pekats ut som ledare för Hamas, av EU stämplat som terrororganisation.

"Nu i efterhand har olika svenska medier uppmärksammat denna konferens och det hävdas att konferensens arrangörer har kopplingar till terrorstämplade organisationen Hamas. Försöken att därmed även koppla mig till Hamas på grund av mitt deltagande, i det jag upplevde var en enda stor folkfest, anser jag vara en guilt-by-association.", skriver Jamal El-Haj.

TT
/
/
/
/
EU
/
/
/
/
/
Senaste nytt

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Två bilar i krock utanför Örebro – stopp i båda körfälten

"Polisen är på plats vid en trafikolycka på länsväg 207 i närheten av Atleverket.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryska medier: Flottchefen är inte alls död

1 timme sedan
Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu. Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats.

Tesla i fokus när EU granskar elbilar från Kina

1 timme sedan
Amerikanska Teslas leveranser av elbilar tillverkade i Kina är i fokus när EU granskar dumpning av elbilar som tillverkats med statliga kinesiska subventioner. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till flera källor. Teslas aktie faller i förhandeln på Wall Street efter uppgifterna.

Region riskerar skadestånd efter spermiestöld

1 timme sedan
Ett okänt antal donatorbarn i Halland berövades rätten till information om sitt genetiska ursprung. Det skedde i strid mot lagen och det var inte bara en enskild läkares ansvar. Slutsatsen dras i en extern rapport som genomförs på Region Hallands uppdrag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.