Huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kräver fängelse efter "hänsynslös" felskjutning

En konflikt mellan den "kurdiska räven" och mc-gänget Bandidos tros ha lett till flera våldsdåd i Stockholm under början av förra året. Vid två tillfällen dödades personer som inte hade något med saken att göra. Åklagaren yrkar nu att en tonårspojke döms till 14 års fängelse för ett av morden och ytterligare mordplaner.


Fakta: Fem åtalade för mord och mordplaner

Fyra män och en kvinna är åtalade i målet som rör mord, två fall av förberedelse till mord samt synnerligen grovt vapenbrott.

19-årig man: Åtalad för mordet den 4 mars 2022 utanför Bandidos lokal i Haninge. Mannen åtalas även för två fall av förberedelse till mord, 18 och 21 mars, samt synnerligen grovt vapenbrott.

Åklagaren yrkar på 14 års fängelse.

23-årig kvinna: Åtalad för medhjälp till mordet den 4 mars samt synnerligen grovt vapenbrott.

Åklagaren yrkar på 14 års fängelse.

27-årig man: Åtalad för förberedelse till mord 18 och 21 mars, samt synnerligen grovt vapenbrott.

Åklagaren yrkar på 14 års fängelse.

20-årig man: Åtalad för förberedelse till mord 21 mars 2022 samt synnerligen grovt vapenbrott.

Åklagaren yrkar på sju års fängelse.

22-årig man: Åtalad för synnerligen grovt vapenbrott samt narkotikabrott.

Åklagaren yrkar på sju års fängelse.

Sent på fredagskvällen den 4 mars 2022 skjuts en man i 30-årsåldern ihjäl när han ska parkera om sin bil utanför en restaurang i ett industriområde i Haninge. Bilen beskjuts med minst 20 skott och mannen träffas av åtminstone hälften av dem där han sitter på förarplatsen.

Skotten går bland annat in i nacken och ryggen och mannen dör på platsen.

Offret hade kommit till Sverige från Syrien 2015. Åklagare Anna Hankkio beskriver honom i sitt slutanförande om mordet i Södertörns tingsrätt på tisdagen som en "hårt arbetande person som ville göra rätt för sig", ostraffad och utan kopplingar till gängkriminalitet.

— Tvärtom föreföll han ha ett ordnat liv med familj och vänner som älskade honom, säger hon.

Flera av de misstänkta i målet, däribland den mordåtalade 19-åringen, greps efter en biljakt i Haninge den 21 mars i fjol. Flera vapen hittades i bilen som de färdades i.

En 19-årig man står åtalad för att tillsammans med minst en okänd person ha dödat mannen. Skotten tros ha avlossats från en bil och en tredje okänd person ska ha agerat chaufför.

"Uppenbar felskjutning"

Enligt åklagaren är det uppenbart att det var en så kallad felskjutning och att offret inte var den som mördarna trodde. Bilen stod parkerad utanför Bandidos lokal i Haninge och enligt Hankkio var man ute efter personer därifrån.

— Det är en person helt utan koppling till konflikten som mördas på ett fullkomligt hänsynslöst sätt.

Bakgrunden uppges vara en konflikt mellan å ena sidan Bandidos och å andra sidan kriminella nätverk i Jordbro och Bro samt den efterlyste man som kallas den "kurdiska räven", som leder det kriminella nätverket Foxtrot. Konflikten tros ha blossat upp efter ett beslag av ett narkotikaparti.

Mordet den 4 mars var varken det första eller det sista dådet i konflikten. En vecka tidigare inträffade ett mordförsök på samma plats och drygt två veckor efter mordet försökte man enligt åklagaren utföra mord vid ytterligare två tillfällen på samma plats.

Bilen som ska ha använts vid mordet den 4 mars hittades senare utbränd. I bilen hittades hylsor från mordvapnen.

19-åringen misstänkts även för delaktighet i de planerna. Det gör även tre andra män som är åtalade i målet. Mordplanerna avbröts i det första fallet på grund av polisens närvaro och i det senare fallet efter ett direkt ingripande från polisen.

Även dödsskjutningen på ett gym i Stockholm den 28 mars, då en man som försökte stoppa mördaren dödades, kan knytas till samma konflikt. Också där var den egentliga måltavlan en man från Bandidos, säger åklagare Anna Hankkio.

Inte ungdomsvård

En 17-åring har tidigare dömts i tingsrätten för gymmordet till sluten ungdomsvård. Den tonåring som misstänks för mordet i Haninge bör dock inte få sluten ungdomsvård, trots att han bara var 17 år då, säger Hankkio.

— Det här är den allvarligaste typen av brottslighet vi har i vår land och leder inte detta till det maximala straffet för ungdomar, det vill säga 14 års fängelse, så är det svårt att se vad som skulle kunna göra det, säger hon.

För den ena av mordplanerna är även den "kurdiska räven" häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Bevisen mot honom består i huvudsak av chattar som enligt åklagaren visar hur han instruerar andra att mörda personer i Bandidos.

Bevisning från olika telefoner utgör även en stor del av bevisen mot de andra i åtalet, däribland 19-åringen. Han kan också bindas till mordet genom dna på bland annat handskar och hylsor. Mannen har erkänt att han befattat sig med mordvapnen, dock inte vid mordtillfället.

TT
/
/
SVT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.