Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kritisk moderat lämnar riksdagen

Nyheter | 21/05/2009 13:14

Nationalekonomen och m-riksdagskvinnan Anne-Marie Pålsson lägger ner politiken.

Nationalekonomen och moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson från Lund kommer inte att kandidera i nästa års riksdagsval. Hon anser att riksdagsledamöterna i stort sett enbart följer respektive partis officiella linje.

– Det gäller nog alla partier. Partigrupperna har förvandlats till transportkompanier och ledamöterna till lydiga knapptryckare, säger hon.

Pålsson, 58, är docent på Lunds universitet och har varit riksdagsledamot sedan 2002. Hon är ledamot i utrikesutskottet och Riksrevisionens styrelse.

Enligt henne finns det två grundläggande systemfel i riksdags- och regeringsarbetet.

– Dels finns det ingen konstitutionell maktdelning. All makt samlas i regeringskansliet. Dels finns det en utbredd partikultur enligt vilken ledamöterna enbart röstar som övriga i partigrupperna, säger hon.

TT: Du är besviken?

– Oh, nej. Det har varit otroligt spännande och lärorikt. Jag är tacksam för förtroendet att få vara riksdagsledamot, men känner att riksdagen inte längre är min plattform.

När Anne-Marie Pålsson ville ha moderata partikansliets hjälp med att distribuera ett pressmeddelande om sitt beslut, vägrade kansliet, enligt Pålsson om det inte fick censurera delar av texten.

Skrivet av: