Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild. - Foto: Fredrik Persson/TT

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.


Det är Europeiska rådet, stats- och regeringschefernas organ i EU-maskineriet, som har fastställt antalet ledamöter i parlamentet till 720 för mandatperioden 2024--2029, enligt ett pressmeddelande.

När Storbritannien lämnade EU för några år sedan försvann deras 46 ledamöter i EU-parlamentet och kvar blev totalt 705. Men nu växer alltså parlamentet en aning igen, med 15 ledamöter i och med valet till parlamentet i juni nästa år.

Med hänvisning till ökande befolkning och att antalet ledamöter ska vara proportionellt fördelat mellan de 27 EU-länderna får tolv länder dela på de nya15 mandaten.

Tre länder – Frankrike, Spanien och Nederländerna – får två ytterligare mandat vardera. Nio länder får ett till mandat per land. Det är Finland, Danmark, Belgien, Irland, Lettland, Österrike, Polen, Slovenien och Slovakien.

Enligt EU:s fördrag får antalet ledamöter aldrig överstiga 751 (ledamöter + talman). Varje land har rätt till minst sex ledamöter och inget får ha mer än 96. Tyskland är enda land med 96 medan Malta, Cypern och Luxemburg har sex vardera.

TT
/
/
/
EU
/
Senaste nytt

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

Polisen i Malmö rapporterar om bråk

"Bråk mellan ordningsvakt och allmänhet, Värnhem.", skriver polisen på sin hemsida.

Besökarna rasar över Sveriges största marknad: "Sjukt osmakligt"

Kiviks marknad har hamnat i blåsväder efter att ha planerat en smådjursmarknad. På sin Facebooksida söker de efter personer som kan tänka sig ställa ut och sälja djur en marknadsdag i sommar, vilket har fått besökarna att se rött.

Kablar i Röda havet förstörda

1 timme sedan
Tre undervattenskablar för telekommunikation har gått av i Röda havet.

Svagt nedåt på Wall Street

1 timme sedan
New York-börsen backade på handelsveckans första dag, men de ledande indexen flyttade sig inte mycket. Breda S&P 500-index tappade 0,1 procent, Dow Jones industriindex 0,3 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 0,4 procent.

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

2 timmar sedan
Israels militär anklagar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, för att ha över 450 "terrorister" anställda. Organet hävdar samtidigt att israeliska myndigheter torterat dess personal under förhör.