Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, Danmarks statsminister Mette Fredriksen och Estlands premiärminister Kaja Kallas på en förevisning av Försvarsmakten i Visby hamn.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, Danmarks statsminister Mette Fredriksen och Estlands premiärminister Kaja Kallas på en förevisning av Försvarsmakten i Visby hamn. - Foto: Anders Wiklund/TT

Toppmötet i Visby: "Ryssland för skuggkrig"

Ryska gråzonsangrepp oroar Natoländerna runt Östersjön. Ryssland bedriver ett skuggkrig, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas.


Statsminister Ulf Kristersson (M) var på fredagen värd för ett toppmöte i Visby med de tio länder som deltar i den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Jef.

På agendan stod bland annat hur Jef-samarbetet ska kunna användas för att hantera hybridhot. Frågan är särskilt aktuell efter att en gaspipline mellan Finland och Estland skadats.

Finlands president Sauli Niinistö vill inte spekulera i om det rör sig om ett sabotage.

— Vi samlar information och vi har vissa indicier och nu kommer vi att sätta ihop det vi har, säger han.

Viktig för Sverige

Jef står för Joint Expeditionary Force. Syftet med samarbetet är att de tio länderna snabbt ska kunna ställa en insatsstyrka på benen vid kriser som kan uppstå i Östersjöområdet, Nordkalotten eller Nordatlanten.

Den svenska regeringen ser JEF som viktig för säkerheten för Sverige och Östersjöområdet. Försvarsmakten har deltagit i flera JEF-övningar de senaste åren och övningarna har blivit flera efter Rysslands angrepp på Ukraina 2022.

Det militära samarbetet anses utgöra ett viktigt bidrag till att det finns tillräcklig militär förmåga i regionen som kan användas snabbt och flexibelt.

Just snabbheten och flexibiliteten gör Jef-samarbetet viktigt för Sverige även när det svenska Natomedlemskapet är klart.

— Det är ett samarbete som fungerar i praktiken även innan det är riktigt allvarligt. Vi lever i en tid med mycket gråzonshot, där farorna kan uppstå innan det blir riktiga krig, säger Kristersson.

"Bedriver skuggkrig"

I sitt öppningsanförande på toppmötet tog han upp den skadade gasledningen utanför Finland.

— Det visar betydelsen av säkerheten kring viktig infrastruktur. Alla Jef-länder står redo att stödja den pågående undersökningen med alla medel, sade Kristersson.

Estlands premiärminister Kaja Kallas anser att det är viktigt att diskutera vad som mer kan göras för att skydda viktig infrastruktur under vatten.

Hon pekar på att Nato till exempel kan visa närvaro i Östersjön genom att sända sina stående marina styrkor dit för att avskräcka sabotage mot undervattensledningar.

På frågan om säkerhetshotet kring Östersjön nu ökar ytterligare svarar Kaja Kallas att Ryssland är ett farligt land och har alltid varit farligt.

— Vi har förberett oss för hybridhot, för Ryssland bedriver det här skuggkriget, säger hon.

— Vi ser cyberattacker hela tiden och hybridattacker genom att skapa kaos med migrantkriser. Vi behöver vara vaksamma.

Under Visbymötet ska Jef-länderna även diskutera deras stöd till Ukraina. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj deltar på videolänk.

För svensk del är toppmötet även ett viktigt tillfälle att öka förståelsen för Gotlands militärstrategiska läge. Regeringscheferna från Jef-länderna bjöds bland annat på en förevisning av svenskt krigsmateriel som skickats till Ukraina.

Inget alternativ

Den svenska regeringen ser däremot inte Jef-samarbetet som ett möjligt alternativ till svenskt Natomedlemskap, utan snarare som ett komplement. Jef innebär inga försvarsgarantier för Sverige.

Om det svenska Natomedlemskapet dröjer länge kommer det att försvåra för Sveriges militära samarbeten i Östersjöregionen.

Estlands premiärminister Kaja Kallas uppmanar Turkiets president Erdogan att uppfylla sina löften från Natotoppmötet i Vilnius om att ratificera ett svenskt medlemskap.

— Vi väntar alla på det, säger hon.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!