Hamid Noury dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord och folkrättsbrott i Iran. Bild från polisens förundersökning. Arkivbild.
Hamid Noury dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord och folkrättsbrott i Iran. Bild från polisens förundersökning. Arkivbild. - Foto: Polisen

Utpekad bödel: Massavrättningar en "saga"

Den utpekade bödeln Hamid Noury dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för massavrättningar i ett iranskt fängelse. I hovrätten, där förhandlingen nu går mot sitt slut, hoppas han rentvå sitt namn. Om inte hoppas Teheran att en fängslad svensk blir livlinan som får honom fri.


Det var en påtagligt munter Hamid Noury som leddes in i rättssalen när åklagaren på måndagen inledde sin slutplädering. Med ett stort leende på läpparna bugade han för domarna och vinkade till åklagare och åhörare innan han slog sig ned.

En total scenförändring jämfört med när rättegången inleddes i januari. Då tvingades han lämna salen efter att gång på gång ha avbrutit rättens ordförande med anklagelser om tortyr.

Målet mot 62-åringen handlar om avrättningar av hundratals politiska fångar i ett fängelse i Teheran 1988. Enligt åklagare och vittnen arbetade han i fängelset och var högst delaktig i dödandet.

Fatwa i fokus

Själv har Hamid Noury hela tiden hävdat sin oskuld och kallar uppgifterna om massavrättningarna en "uppdiktad saga".

Manifestation vid Rådhuset i Stockholm i augusti 2021 i samband med rättegången mot Hamid Noury i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Enligt åklagarsidan finns dock omfattande bevisning som talar mot hans påståenden, däribland en rad vittnen som pekat ut honom. Omfattande skriftlig bevisning och en rad experter skänker stöd till att massavrättningarna verkligen genomfördes.

En stor del av förmiddagen ägnades åt en omtvistad fatwa, genom vilken Irans dåvarande högsta ledare, ayatolla Khomeini, ska ha beordrat massavrättningar av anhängare till den politiska organisationen Folkets mujahedin i iranska fängelser.

— All bevisning som har tagits upp i den här delen visar att fatwan har existerat, att Khomeini var avsändaren och att den hade absolut giltighet, säger åklagare Martina Winslow i rätten.

Iran: Politiska motiv

Hon lyfter bland annat att den är omskriven i en annan högt uppsatt religiös ledares memoarer.

Johan Floderus talar via länk med sina föräldrar i Sverige. Ur Kalla faktas program där de intervjuat föräldrarna till den i Iran fängslade svensken. Arkivbild.

Iran har kallat målet politiskt motiverat och vid upprepade tillfällen krävt att Noury friges.

I Teheran har den svenske EU-tjänstemannen Johan FLoderus suttit fängslad utan åtal i över 500 dagar. Han greps våren 2022 under en semesterresa och anklagas för spioneri.

Sveriges regering anser i sin tur att Floderus är godtyckligt frihetsberövad. Flera experter ser honom som en bricka i ett politiskt spel där Iran vill använda svensken som påtryckningsmedel – exempelvis i en framtida fångutväxling med Hamid Noury.

Källor har tidigare uppgett för TT att gripandet av Floderus var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot Noury.

Rättegången mot Hamid Noury avslutas i november.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!