Kända brottslingar bakom rånförsöket

En misstänkt rånare skottskadades vid en polisinsats vid ett rånförsök i Umeå i morse.


En misstänkt rånare skottskadades vid en polisinsats vid ett rånförsök i Umeå i morse. Enligt polisen fick mannen inte livshotande skador.

Rånarna försökte spränga sig in i Loomis värdepapperscentral i Umestaden, Umeå, vid tjugo över nio på morgonen.

Arne Andersson, chef för kriminalavdelningen vid Rikskriminalpolisen, uppger att de gripna inte är helt unga utan mellan 30 och 50 år. Några av de misstänkta är från Stockholmsområdet och kända för liknande brottslighet.

– Det jag har hört folk säga i poliskretsar är att det handlar om Sveriges rånarelit, säger Bertil Olofsson, chef för den nationella insatsstyrkan.

Fyra personer greps av polisen, som i förväg kände till rånplanerna. Ytterligare två rånare är på fri fot.

Rikskriminalpolisen hade information om att ett större rån skulle kunna ske i Umeå och delar ur den nationella insatsstyrkan har befunnit sig där i några dagar.

– Vi hade kunskap om att det kunde vara på gång att ske, det som nu skedde, säger Arne Andersson.

Visste ni vad som var målet?

– Det visste vi, säger Arne Andersson.

–Däremot var det oklart när rånet skulle kunna utföras, säger han.

Enligt honom är orsaken till att polisen inte ingrep tidigare att det inte var känt var alla misstänkta rånare befann sig före rånförsöket.

I det stora ser vi den här insatsen som väldigt lyckad. Vi har hindrat ett mycket grovt fullbordat brott.

Han säger att några av de misstänkta är från Stockholmsområdet och kända för liknande brottslighet.

Polisen söker nu två personer som misstänks vara de som deltog i avledningsmanövrarna vid rånförsöket. En bil sattes i brand framför polisens garage för att förhindra en utryckning. I samband med det sågs en motorcykel lämna platsen i hög fart. Lite senare hittades en motorcykel brinnande.

– De försökte spränga upp en entrédörr, men lyckades inte ta sig in i lokalen. Vår personal där inne är oskadd, men de är naturligtvis uppskakade. Det var en rejäl smäll, säger Stefan Wikman, vice vd för Loomis Sverige AB, till TT.

Han vill inte kommentera skjutningen närmare innan den utredning som alltid ska göras när poliser avlossar skott är klar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!