Magdalena Andersson (S) under en pressträff om gängvåldet på onsdagen. Arkivbild.
Magdalena Andersson (S) under en pressträff om gängvåldet på onsdagen. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

S vill utreda maffialagar i Sverige

Socialdemokraterna vill knäcka den organiserade brottsligheten och de kriminella gängen med nya maffialagar. Inspiration har hämtats från USA och Italien.


— Bakom skjutningarna och sprängningarna sitter personer och tjänar stora pengar. Det är dem vi vill komma åt, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

— Vi behöver tänka nytt. Ska vi verkligen bekämpa brottsligheten behöver vi komma åt ledarna och deras pengar.

Socialdemokraterna vill därför att regeringen tillsätter en utredning av en svensk variant av den amerikanska maffialagstiftningen, som går under förkortningen RICO.

— Det är en offensiv lagstiftning, säger Andersson.

RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) infördes på 70-talet i USA för att framförallt komma åt den amerikanska maffian. RICO-lagarna gör det lättare att komma åt ledarna i brottsorganisationer, även om de inte själva utfört eller beordrat brotten.

— Man tittar på mönster och beteende i nätverk eller sammanslutningar. Det gör att man kan åtala personer som begått andra brott, även för helheten, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för S.

— Det har använts framgångsrikt i USA.

Sverigedemokraterna efterlyste en RICO-lagstiftning i Sverige redan 2012. Den moderatledda regeringen vill kriminalisera deltagande i kriminella organisationer och håller på att utreda en sådan lagstiftning,

Men enligt Shekarabi är inte regeringens tänkta lagstiftning samma sak som S nu vill utreda.

— Nej, tyvärr är det inte det. Den bygger på någon slags medlemskap. Vi behöver komma åt strukturen. Alla strukturer bygger inte på medlemskap. Det behövs mycket bredare perspektiv än vad regeringen har, säger Shekarabi.

Han uppger dock att Sverige redan i dag har flera enskilda lagar som påminner om RICO, men att det behövs ett mer samlat och offensivt angreppssätt.

Socialdemokraterna vill även att utredningen tittar på italienska lagar mot maffian.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!