Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar hand med statsminister Ulf Kristersson framför Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar hand med statsminister Ulf Kristersson framför Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild - Foto: Yves Herman/AP/TT

Vad händer nu med Sveriges Natoansökan?

Ett utskott i det turkiska parlamentet har godkänt Sveriges Natoansökan och Sverige har tagit ett kliv närmare medlemskap i militäralliansen. Men än är det en bit kvar. Vad händer nu?


Under tisdagen samlades turkiska parlamentets utrikesutskott. Sist på dagordningen fanns den svenska Natoansökan. Där fick den grönt ljus, och skickades därmed vidare till parlamentet.

Vad händer nu?

Nästa steg är att hela det turkiska parlamentet ska rösta om frågan. Det finns ännu inget datum för en omröstning i parlamentets stora kammare. När parlamentet har sagt ja, ska president Recep Tayyip Erdogan skriva under lagen – som därmed börjar gälla.

När kan det bli omröstning?

Rent teoretiskt skulle det kunna ske redan i dagarna. Utskottets ja togs - efter omständigheterna - oväntat snabbt. Men enligt ordföranden i utrikesutskottet, Fuat Oktay, ska man inte läsa in för mycket i det.

— Det här ska inte tolkas som att det kommer att passera generalförsamlingen med samma fart. Så är det inte, sade han enligt al-Jazeera.

Antagligen blir det tidigast någon gång i början av nästa år. Ledamöterna är lediga i början av januari.

Kan det bli nej?

Omröstningen är sluten, men antagligen kommer det bli ett ja när punkten väl tas upp, tror tidigare Turkietambassadören Michael Sahlin.

— Med så tydlig majoritet i utskottet, 21 röster för och de tre största partierna för en svensk ratifikation, så tror jag inte – som turkisk politik ser ut – att det är möjligt att det blir något helt annat (beslut än ja), säger han till Sveriges Radios P1 Morgon.

Ett turkiskt F-16-plan lyfter, i en bild från 2009.

Hur blir det med de amerikanska F-16-planen?

Förhandlingarna med USA har stor betydelse för när Sverige kan vänta sig att Turkiet röstar ja till Sverige som Natomedlem. Turkiet har ställt som krav att USA ska sälja nya stridsflygplan av typen F-16 för att man ska godkänna Sverige. I det kravet ingår även ett uppgraderingspaket till Turkiets befintliga F-16. En sådan affär beräknas vara värd 20 miljarder dollar. USA:s president Joe Biden har ställt sig positiv, men vissa ledamöter i kongressen är kritiska. Om Turkiet väntar in ett F16-beslut i den amerikanska kongressen lär det dröja till nästa år innan man röstar om Sverige. Den amerikanska kongressen har även den långledigt och samlas först andra veckan i januari, även om kongressen kan kallas in även under pausen.

Även Ungern behöver ju godkänna Sverige som medlem i Nato. Vad händer där?

Ungern och Turkiet är de enda av de 31 Natomedlemmarna som ännu inte godkänt Sveriges ansökan. Ungern har tidigare sagt att man inte ska vara det sista landet att godkänna Sverige, ett löfte som upprepades tidigare i december. Även Ungerns parlament är dock långledigt, och ska enligt medieuppgifter återuppta sitt arbete någon gång i mitten av februari. Men president Viktor Orbán kan kalla in parlamentet under dess ledighet om han vill.

Finlands flagga hissas vid en ceremoni utanför Natohögkvarteret i Bryssel. Arkivbild.

Vad händer när alla länder sagt ja?

Om Sverige följer samma väg som Finland så kommer det sista landet, eller länderna, att överlämna sina ratificeringsdokument till USA vid Natos högkvarter i Bryssel. Därefter överlämnar Sverige sitt anslutningsdokument. Därmed blir Sverige fullvärdig medlem, och den blågula flaggan hissas vid en ceremoni utanför högkvarteret. I Finlands fall skedde ceremonin tre dagar efter att Erdogan undertecknat parlamentets beslut.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!