De styrande i energikrisens Sydafrika vill inte vända det smutsiga kolet ryggen. Arkivbild tagen öster om Johannesburg.
De styrande i energikrisens Sydafrika vill inte vända det smutsiga kolet ryggen. Arkivbild tagen öster om Johannesburg. - Foto: Denis Farrell/AP/TT

Sex viktiga val för klimatet

Utsläppsjättar och kolmissbrukare finns bland de länder som går och röstar under det globala supervalåret 2024. Här är sex val som kan få stor effekt på kampen mot klimatförändringarna.


1. Utsläppsjätten

USA är skyldig till den näst största kakan av världens utsläpp och står inför ett vägskäl i klimatpolitiken. Joe Biden har sjösatt världens hittills största klimatpaket, IRA, som lett till ökade investeringar i förnybar energi – även om han också gjort satsningar på fossil olja och gas. I november väntas han göra upp om makten med Donald Trump, som under sin presidentperiod valde att dra USA ur Parisavtalet. Han har lovat att rulla tillbaka så mycket som möjligt av Bidens klimatåtgärder om han vinner valet.

2. Unionen

Europa siktar på att bli världens första klimatneutrala kontinent till 2050. Det ska bli verklighet genom den gröna given och lagstiftningspaketet Fit for 55. Men i en del länder växer motståndet mot åtgärderna som ska få ner utsläppen och skydda miljön. Vissa menar att det spär på de högerpopulistiska vindar som kan sätta sin prägel på valet till Europaparlamentet i juni. Det återstår att se om den nya kommissionen kommer att vilja och kunna prioritera klimatet lika högt som den nuvarande.

3–5. Kolmissbrukarna

Flera koltunga länder går till val. I Sydafrika har styrande ANC inte velat vända ryggen åt den smutsiga energikällan, men blir det maktskifte kan det skynda på omställningen från fossilt till förnybart. Men i Indonesien, världens största kolexportör, har ingen presidentkandidat visat någon konkret plan för att röra landet mot renare energi. I Indien, världens tredje största utsläppare, spås premiärminister Narendra Modi väljas om och trots påtryckningar väntas han fortsätta med sin kolvänliga politik.

6. Brittisk klimatkamp

Med Rishi Sunak vid rodret har Storbritannien gjort en u-sväng om klimatet. Han har gett klartecken till utökad utvinning av olja och gas i Nordsjön och backat om åtaganden som skulle ta landet mot nettonoll 2050. Omsvängningen har fått kritik. Sunaks konservativa parti, som ligger efter i mätningarna, har gjort klimatet till en av de frågor där det vill skilja sig kraftigt från Labour. Oppositionsledaren Keir Starmer har i sin tur lovat att han skulle få Storbritannien att gå i täten i det globala klimatarbetet.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!