Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratpartiet utestängs från slutdebatten

Nyheter | 02/06/2009 09:21

SVT portar piratpartiet igen när det blir partiledardebatt inför EU-valet.

Piratpartiet portas även från SVT:s slutdebatt inför valet till Europaparlamentet. Trots att partiet kniper mandat i flera opinionsmätningar kommer förstanamnet Christian Engström inte att få delta.

– Public serviceteve borde ge väljarna möjlighet att ta ställning till de partier som har en sportslig chans att komma in i parlamentet, säger Engström till Dagens Nyheter.

I den senaste partiledardebatten, som gick i SVT:s Agenda - och egentligen handlade mer om inrikespolitik än om EU - var piratpartiet då också portade.

I den kommande debatten är bara riksdagspartierna och junilistan, som har mandat i parlamentet, som är inbjudna.

– Vår grundpolicy vid valdebatter är att vi bjuder in dem som redan har representation i den församling som valet gäller, säger Kent Wännström, chef för programsekretariatet på SVT, till Dagens Nyheter.

– Vi följer naturligtvis mätningarna, men det finns ingen kvalgräns som innebär att man automatiskt får rätt att vara med i slutdebatten om man ligger över fyraprocentsspärren. Vi behöver tydligare signaler än så för att göra undantag, säger han.

Skrivet av: