Lars Gustafsson stöder piratpartiet

Piratpartiet får draghjälp av en av Sveriges största upphovsmän.


Lyrikern och upphovsmannen, Lars Gustafsson, kommer ut som piratpartist inför valet till Europaparlamentet i juni. Därmed får piratpartiet draghjälp från en av Sveriges största författare.

– Jag pratade med en kulturredaktör om mitt val och om man nu möjligen blir utslängd ur författarförbundet. Han sa retoriskt "skulle det vara en förlust?", vilket jag tyckte var skojigt, säger Lars Gustafsson till Nyheter24.

Historikern Dick Harrison ifrågasätter hans val, medan piratpartiets förstanamn i EU-valet Christian Engström välkomnar stödet.

Gustafsson är kritisk till regeringens avtryck på medborgarrättens område under våren 2009. För att stoppa utvecklingen deklarerar han att han kommer att rösta på piratpartiet i valet till Europaparlamentet i juni.

–Det här är ett Europaval och kommissionen har varit väldigt inställsam till tyska och franska politikers krav. Jag kan nog inte mobilisera en majoritet i valet, men hoppas på att vi kan få in en intelligent nätliberal som ställer de rätta frågorna, säger han till Nyheter24.

Han jämför med tiden före den franska revolutionen, med razzior i hemliga tryckerier, beslagtagen tryckeriutrustning, arresteringsbrev och statliga censorer för att stoppa tryckfriheten.

bloggen utvecklar Gustafsson:

"Nu gäller det nätets fortsatta existens som idéforum och som medborgarrättslig institution, skyddad mot identitetskränkande ingrepp och skyddad mot mäktiga enskilda intressen.

Att ett fransk-tyskt dårförslag just har fallit i Europaparlamentet innebär inte att nätfrihet och integritet på något sätt är tryggade."

I valet mellan det "industriella intresset" och intellektuell och personlig frihet för medborgarna, måste det senare få gå före, menar Gustafsson. Han ser ett internet som har förvandlats till en "myndighetskanal av lobbypreparerade domstolar och EU-politiker i halskoppel".

"Det väsentliga intresset för konstnärer och författare som tar sin verksamhet på intellektuellt och moraliskt allvar måste naturligtvis vara att bli lästa, att göra sig hörda i sin generation. Hur man blir läst, det vill säga. hur man når läsarna, är i detta perspektiv sekundärt."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.