Harrison ifrågasätter Gustafssons val

Historikern Dick Harrison tycker piratvalet är obegripligt. Christian Engström välkomnar i stället Lars Gustafssons ställningstagande.


Lars Gustafssons bekännelse om att han kommer ut som piratpartist väcker starka och blandade reaktioner i bloggosfären och författarkorridorer. När en av Sveriges största upphovsmän tar ställning för ett upphovsrättskritiskt parti är det oväntat - och reaktionerna är blandade.

– Vad roligt. Jag hade ingen aning om detta, men det var kul att höra, säger Christian Engström, piratpartiets förstanamn i valet till Europaparlamentet, till Nyheter24.

Författareliten brukar snarare utkämpa mediekrig mot piratpartiet och personerna bakom The Pirate Bay. Författaren Unni Drougge har tidigare kommit ut som piratpartist och kallat partiet för "en gryende folkrörelse".

Engström tror att Gustafssons ställningstagande kan få fler att våga komma ut som piratpartister.

– Jag, tror och hoppas det. Verklighetsbilden om att det finns en stor motsättning mellan en stark men begränsad upphovsrätt och ett fantastiskt kulturliv börjar bli allt mer ifrågasatt, och det är bra, säger han.

Historikern Dick Harrison är en av de mest uppmärksammade svenska populärhistorikerna. Vid sidan om sin professur vid Lunds universitet har han jagats för sin högljudda kritik mot Pirate Bay och pirater. Bland annat applåderade han domen i Pirate Bay-målet, och hade gärna sett ett strängare straff för de åtalade.

Han tycker Lars Gustafssons val är märkligt.

– Det får stå för honom. Det är hans uppfattning och min är helt annan. Jag förstår inte hur man kan rösta på det partiet, säger Dick Harrison till Nyheter24.

Harrison menar att det är ologiskt att rösta på piratpartiet som upphovsman, och har tagit två debatter om fildelning och upphovsrätt med företrädare för partiet.

– De är helt fel ute när det gäller upphovsrätten. Piratpartiet är i övrigt ett väldigt svårbegripligt parti, som bara driver en enda fråga, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!