Statsminister Ulf Kristersson (M) under Prideparaden i Stockholm i augusti. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) under Prideparaden i Stockholm i augusti. Arkivbild. - Foto: Oscar Olsson/TT

Klart ja till ny könsbyteslag

Riksdagen har nu röstat ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. Beslutet kom efter en maratondebatt i riksdagen.


Den nya könstillhörighetslagen klubbades igenom med 234 ja-röster mot 94 nej-röster.

Två ledamöter gick emot partilinjen – moderaten Ellen Juntti och socialdemokraten Patrik Björck.

— Jag tycker att det är bedrövligt att man så här lättvindigt röstar igenom ett förslag som uppenbarligen saknar stöd hos befolkningen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson direkt efter omröstningen.

Omröstningen genomfördes efter en lång debatt, där Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna anklagades för att filibustra, alltså att dra ut på debatten så länge att omröstningen inte skulle hinnas med under onsdagen. Något som sverigedemokrater och kristdemokrater förnekade.

SD och KD ville att förslaget skulle återförvisas till utskottet för mer beredning, men fick inte stöd för det

De nya reglerna innebär att det ska räcka med en vårdkontakt innan ett juridiskt könsbyte, ingen diagnos om könsdysfori kommer att krävas. Lagen sänker också åldersgränsen från 18 till 16 år.

Trots att sex av åtta partier utåt sett har stått bakom lagen - vilket i normala fall innebär ett kassaskåpssäkert stöd - har vägen fram till beslut kantats av osäkerhet och interna konflikter. Inte minst inom Moderaterna.

Inför omröstningen uppgav en M-källa för TT att partipiskan arbetade hårt, ledningen gjorde klart att den som inte röstar för förslaget kommer att bli av med olika uppdrag och utskottsplatser. Därför var stalltipset att lagen trots missnöje skulle röstas igenom.

Även inom Socialdemokraterna har frågan splittrat.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!