Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stockholms stad sponsrade fiffelskola

Nyheter | 27/04/2009 08:52

Tjejgymnasiet Xist drevs av Kvinnoforum, en organisation som fifflade med skattepengar.

Stockholms stad begick flera grova fel när man finansierade tjejgymnasiet Xist som drevs av organisationen Kvinnoforum. Skolinpektionen fastslår man bröt både mot skollagen och mot lagen om skolverksamhet på entreprenad. "Stiftelsen Kvinnoforum har inte haft tillstånd att bedriva fristående skola vare sig på grundskole- eller gymnasienivå", skriver Skolinspektionen.

Tjejgymnasiet Xist startades upp för att ta emot tjejer som saknade fullständiga betyg från grundskolan och behövde extra stöd. Skolan har under en lång tid granskats av Skolinspektionen. Xist, som nu har stängts, drevs av organisationen Kvinnoforum som nu har gått i konkurs. Om det inte hade skett hade de elever som nu flyttats till en annan skola inte fått några betyg då Xist inte har rätten att betygsätta elever.

Fifflade med skattepengar

Skolinspektionens granskning av Xist inleddes sedan en lärare anmält de dåliga förhållandenna på skolan. Trots att skolan fick en nästan dubbelt så hög skolpeng så hade Kvinnoforum misslyckats med att betala elevmaten, hyran och dessutom valt att inte köpa in de datorer som skolan tack vare den höga skolpengen hade möjligheten till. Dessutom har det avslöjats att Kvinnoforums vd anlitat sin man för skattepengar och tillverkat falska dokument för att redovisa bidrag från kommunen.

Men trots de uppenbara bristerna granskades inte Xist då skolan inte var en riktig skola och därmed inte omfattades av skollagen.

Tjejerna har flyttats

Nu riktar Skolinspektionen hård kritik mot Stockholms stad som betalat ut stora summor till Kvinnoforum och riskerat elevernas framtid.

"Vidare är det Skolinspektionens bedömning att Stockholms kommun genom placeringen av elever på Xist medverkat till att dessa elever inte fullgjort sin skolgång i grundskolan respektive gymnasieskolan. I sammanhanget bör beaktas att det rör sig om en utsatt elevgrupp för vilka samhället har ett särskilt ansvar."

– Vi ser särskilt allvarligt på det, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist vid Skolinspektionen till SVD.

De utsatta eleverna har nu flyttats till "Tjejgymnasiet", en avdelning inom det kommunala ESS-gymnasiet.

Skrivet av: