Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) får kritik. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) får kritik. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Kritik mot Åkessons "övre gräns" för Ukrainastöd

Jimmie Åkessons (SD) uttalande i Göteborgs-Posten om en "övre gräns" för det militära stödet till Ukraina får andra partiledare att reagera. Magdalena Andersson (S) kräver att statsministern tar avstånd.


I en längre intervju säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Sveriges stöd till Ukraina i försvarskriget mot Ryssland måste "vägas mot inhemska behov". Han säger att stödet skickas som en solidaritetshandling, men också av självbevarelsedrift.

— Risken finns ju att den dagen som det finns ett vapenstillestånd eller en fredsuppgörelse eller vad man nu når fram till i Ukraina, att Putin ska blicka åt andra håll. Så ju mer vi kan pumpa in och ta fighten där, desto mer tid köper vi oss här. Men det är klart att det finns en övre gräns, säger Åkesson till GP.

Andersson kritisk

Att ens tala om en övre gräns skickar farliga signaler och spelar Rysslands president Vladimir Putin i händerna, säger oppositionsledaren Magdalena Andersson till samma tidning.

— Och det kommer från regeringskonstellationens största parti. Här måste Ulf Kristersson tydligt markera och ta avstånd. Han måste berätta hur han ska säkerställa att det här inte ska bli regeringens politik, säger hon till GP.

Kristersson: Existentiell uppgift

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare sagt till TT att Sverige kommer att fortsätta att stötta Ukraina så länge som det krävs.

— Det är inte bara vi, men vi tillhör kärnan av länder som från starten varit extremt tydliga med att det här är en existentiell uppgift för EU, sade han i fredags.

Flera andra partiledare har reagerat negativt på Åkessons uttalande, bland dem samarbetspartiet Liberalernas Johan Pehrson.

"Det finns inte någon 'övre gräns' för blågul solidaritet. Det finns ingen annan bättre väg för säkerhet i Europa än att Ukraina vinner kriget", skriver han på X.

TT
/
/
/
/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!