Osäkert om Billy Butt får rättshjälp

Frågan är om Billy Butt får rättshjälp med att lämna in sin tionde resningsansökan.


Justitiekanslern, Göran Lambertz, anser att det i nuläget är mycket tveksamt om det går att bevilja Billy Butt rättshjälp med anledning av hans tionde resningsansökan till Högsta domstolen.

JK anser att det skulle öka möjligheterna att bevilja rättshjälp om Högsta domstolen inhämtade ett utlåtande från riksåklagarens kansli i resningsfrågan.

"Justitiekanslern har i tidigare ärenden uttalat att det endast i rena undantagsfall kan anses rimligt att staten bidrar till kostnaderna för en ansökan om resning. Enligt Justitiekanslerns mening bör bifall till en sådan ansökan främst komma i fråga när Högsta domstolen i ett resningsmål har begärt in ett yttrande från Åklagarmyndigheten, riksåklagarens kansli, i resningsfrågan", lyder Justitiekanslerns yttrande.

Men samtidigt tror han att det i Billy Butts fall blir ett beviljande svårt.

"William Butt får anses vara i behov av rättsligt biträde för att upprätta sin ansökan om resning. Med hänsyn till den restriktiva praxis som föreligger när det gäller rättshjälp i resningsärenden ter det sig ändå mycket tveksamt om det i nuläget finns utrymme för att bevilja honom rättshjälp".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.