Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Osäkert om Billy Butt får rättshjälp

Nyheter | 18/05/2009 18:40

Frågan är om Billy Butt får rättshjälp med att lämna in sin tionde resningsansökan.

Justitiekanslern, Göran Lambertz, anser att det i nuläget är mycket tveksamt om det går att bevilja Billy Butt rättshjälp med anledning av hans tionde resningsansökan till Högsta domstolen.

JK anser att det skulle öka möjligheterna att bevilja rättshjälp om Högsta domstolen inhämtade ett utlåtande från riksåklagarens kansli i resningsfrågan.

"Justitiekanslern har i tidigare ärenden uttalat att det endast i rena undantagsfall kan anses rimligt att staten bidrar till kostnaderna för en ansökan om resning. Enligt Justitiekanslerns mening bör bifall till en sådan ansökan främst komma i fråga när Högsta domstolen i ett resningsmål har begärt in ett yttrande från Åklagarmyndigheten, riksåklagarens kansli, i resningsfrågan", lyder Justitiekanslerns yttrande.

Men samtidigt tror han att det i Billy Butts fall blir ett beviljande svårt.

"William Butt får anses vara i behov av rättsligt biträde för att upprätta sin ansökan om resning. Med hänsyn till den restriktiva praxis som föreligger när det gäller rättshjälp i resningsärenden ter det sig ändå mycket tveksamt om det i nuläget finns utrymme för att bevilja honom rättshjälp".

Skrivet av: