Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstänkt spion begärd häktad

Nyheter | 05/06/2009 15:51

Chefsåklagare Tomas Lindstrand begärde den misstänkte flyktingspionen häktad.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand begärde på fredagen att den man som anhållits, misstänkt för flyktingspionage, ska häktas. Förhandlingar inleddes i Stockholms tingsrätt i eftermiddag. En man av asiatisk härkomst, snarare närmare 60 än 50 år, fördes in. Han kallades enbart X.

– X är på sannolika skäl misstänkt för olaglig underrättelseverksamhet under tiden januari 2008 till den 3 juni 2009, sade chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Han motiverade sin häktningsframställning med att det finns risk för att mannen annars avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

Den åtalade bestred genom sin advokat Björn Hurtig häktning och nekade till brott. Häktningsförhandlingen förs med hjälp av tolk och rätten beslutade om stängda dörrar.

Enligt uppgifter till TV 4 ska mannen, som är svensk medborgare, ha arbetat på uppdrag av Kina och kartlagt kineser i Sverige.

Utrikesdepartementet vill inte svara på frågan om man där vidtagit någon åtgärd gentemot en annan stat med anledning av anhållandet.

UD kan inte kommentera den frågan, säger Barbro Elm vid departementets presstjänst.

Vad UD till exempel skulle kunna tänkas göra om Säpo konstaterat att en person vid en ambassad deltar i flyktingspionage är att förklara den tjänstemannen för icke önskvärd och beordra denne att lämna landet. Sådana beslut offentliggörs dock aldrig.

Skrivet av: