Riktigt busväder på gång

Det vankas riktigt busväder de närmaste dygnen.


I södra Sverige varnar SMHI för stora regnmängder som kan vålla översvämningar och trafikproblem. Även vindarna väntas bli besvärliga.

– I Skåne börjar det regna redan i eftermiddag, men de riktigt stora regnmängderna väntas från midnatt och framåt, säger Linnea Rehn, jourhavande meteorolog på SMHI.

Vädertjänsten har utfärdat en varning klass 1 för södra Sverige. Enligt definitionen betyder det "väderutveckling som innebär vissa risker för allmänheten och störningar av en del samhällsfunktioner".

Prognosen förutsäger omkring 35 millimeter regn i Skåne under natten till fredagen. Vindarna ökar successivt under torsdagen och kan nå kulingstyrka med stormbyar.

Det här ovädret närmar sig Sverige nästan rakt söderifrån och fortsätter sedan upp över landet. Enligt Linnea Rehn kommer tyngdpunkten att ligga på de västra delarna av Götaland och Svealand, men även Stockholm väntas bli drabbat av mycket regn och blåst under fredagen. Ovädret fortsätter sedan upp över Norrland.

På söndag kommer tyngdpunkten att ligga över Norrland. Då blir det ostadigt med skurar i resten av landet, men också en del solchanser.

Nästa vecka är midsommarvecka och SMHI får förstås massor av förfrågningar om väderutsikterna för midsommarafton. Det är ännu långt dit och prognoserna är osäkra, men Linnea Rehn ger i alla fall inget stort hopp om högsommarvärme till sillen och midsommardansen.

Det ser ut att bli en viss stabilisering av vädret under tisdag och onsdag i nästa vecka, men på torsdag väntas ett nytt regnområde, säger hon och tycker att man gör bäst i att räkna med ett ganska ostadigt midsommarväder utan några speciellt imponerande temperaturer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.