Piratpartiet skrällde i EU-valet

Piratpartiet: Vi har lockat mest ungdomar.


Svenskarnas viktigaste frågor i årets EU-val handlade om nätintegritet och klimat.

Både piratpartiet (7,1) och miljöpartiet (4,9) gjorde stor succé, men det gjorde även folkpartiet som ökade med 3,7 procent.

Medborgarna viktigast

När K-G Bergström frågar piratpartiets ledare Rick Falkvinge om var på skalan de nya uppstickarna står fick han ett rakt svar.

– Vi tycker att medborgarna är viktigare än vänster- och högerfrågor. Vi anser att vi inte kan placera oss på vänster- och högerskalan, säger Rick Falkvinge, vars parti nu får minst ett mandat.

Samtidigt påpekade Falkvinge att de är det största svenska partiet för gruppen under 30 år. För piratpartiet gäller nu att man ska lyfta frågor om integritet i EU.

Junilistan ut

När i stort sett alla rösterna var räknade stod det klart att förra valets överraskning junilistan blir av med alla sina tre mandat och åker ut ur EU-parlamentet.

– Ett stort nederlag, medgav junilistans Sören Wibe.

Se unika bilder från piratpartiets valvaka nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.