Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Andersdotter: "Ingen aning om partigrupp"

Nyheter | 08/06/2009 09:52

Piratpartiets andranamn Amelia Andersdotter får inget observatörsmandat.

Piratpartiets valframgång förvånade etablissemanget och det mesta talar för att det blir förstanamnet Christian Engström som tar plats i Europaparlamentet. Men det verkar som att andranamnet, 21-åriga Amelia Andersdotter, får vänta på att ta plats i Bryssel.

Sent i går kväll såg det ut som att Andersdotter skulle knipa ett observatörsmandat i väntan på att Lissabonfördraget ratificeras av alla medlemsländer. Men nu verkar det inte bli av.

Amelia Andersdotter hade ändå inte väntat sig att komma in och är långt ifrån besviken.

– Det känns väldigt roligt i och med den här segern. Det här visar på att vi har lyckats nå ut med våra frågor, och att många vågade rösta på oss, säger Andersdotter till Nyheter24.

I olika medier har det spekulerats om att piratpartiet efter valresultatet skulle garanteras ett observatörsmandat. Det vill säga att partiet skickar en representant, men som saknar rösträtt vid voteringar. Valmyndigheten har dock inte fått några sådana instruktioner.

EU-parlamentets kontor i Stockholm säger till Dagens Nyheter att inga obervatörsplatser kommer att finnas i parlamentet förrän och om Lissabonfördraget går igenom. Ett villkor är att irländarna säger ja i höstens folkomröstning om fördraget.

– Vi kommer inte att svänga i vår hållning till Lissabonfördraget på grund av detta, säger Andersdotter, som har ställt sig ambivalent till fördraget.

Hon har ingen aning om vilken grupp som piratpartiet kommer att ansluta sig till i parlamentet. Partiledaren Rickard Falkvinge har tidigare uppgett att partiet förhandlar med fyra olika grupper. Amelia Andersdotter har själv inte velat utesluta den röda gruppen i samtalen, som hon inte alls deltar i.

–Jag har ingen aning om vilken partigrupp vi kommer att välja. Jag ingår inte i diskussionerna. Och vi kommer inte heller att ha något partimöte den här veckan utan att ta en paus, säger hon till Nyheter24.

Skrivet av: